«Ντου» στη Novartis για τις μίζες

12:54 4/1/2017 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Ντου» στη Novartis για τις μίζεςΤετάρτη, Ιανουάριος 4, 2017 - 12:52

Εφοδος από εισαγγελείς στα γραφεία της εταιρίας! Καταγγελίες για γιατρούς ότι προωθούσαν τα φάρμακά της

Τρεις εβδομάδες μετά την παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με μίζες σε 4.000 γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς που προωθούσαν τα φάρμακα της Novartis,

οι εισαγγελικές Αρχές που αναζητούν την άκρη του νήματος στο σκάνδαλο έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Μεταμόρφωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έφοδος έγινε προ ημερών με εντολή των εισαγγελέων Διαφθοράς με σκοπό να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις φερόμενες δωροδοκίες της Novartis, οι οποίες φημολογείται ότι αγγίζουν ακόμα και πολιτικά πρόσωπα.
Είναι άγνωστο προς το παρόν αν στα έγγραφα ή στα αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που φέρεται ότι κατάσχεσαν οι εισαγγελικές Αρχές υπάρχουν στοιχεία χρήσιμα για την έρευνά τους.

Καταβολές χρηματικών ποσών

Οπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα που αποτέλεσαν το έναυσμα της προκαταρκτικής εξέτασης, δύο Ελληνες, οι οποίοι εργάζονταν στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης της Novartis, κατέθεσαν στις ΗΠΑ -παρουσία του δικηγόρου τους Παύλου Σαράκη- εκατοντάδες έγγραφα, που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε συναδέλφους τους, οι οποίοι εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Κατά πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αποστείλει πριν από τα Χριστούγεννα αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ, ζητώντας να της δοθούν όσα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και αφορούν Ελληνες κρατικούς λειτουργούς, γιατρούς ή οποιοδήποτε πρόσωπο φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, η διαδικασία των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής είναι χρονοβόρα και προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, είτε θετική είτε αρνητική.
Χθες, πάντως, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης εμφανίζονταν εξαιρετικά αισιόδοξες για τη δικαστική εξέλιξη της έρευνας, παρότι προς το παρόν οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν στα χέρια τους πολλά στοιχεία (ούτε καν τα ονόματα των δύο καταγγελλόντων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας).

Ωστόσο, τόνιζαν ότι «οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές» και ότι «σε κάθε περίπτωση η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας (με βουτιά στο κενό) πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο «Hilton» και φέρεται ότι ζήτησε επίσπευση της προκαταρκτικής εξέτασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα