Νέα θεραπεία φρενάρει την οστεοπόρωση

ΥΓΕΙΑΝέα θεραπεία φρενάρει την οστεοπόρωσηΔευτέρα, Μάρτιος 21, 2016 - 17:29

Κατάφεραν με βλαστοκύτταρα να βελτιώσουν την υγεία των οστών

Ελπίδες για τη θεραπεία αλλά και την πρόληψη της οστεοπόρωσης δημιουργεί ανακάλυψη ερευνητών στον Καναδά, οι οποίοι κατάφεραν να αναστρέψουν την οστεοπόρωση σε γερασμένα ποντίκια χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα.

Οι ερευνητές του University of Toronto και του Ottawa Hospital, με επικεφαλής τους

καθηγητές William Stanford και John Davies, έλαβαν μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από υγιείς ποντικούς και τα χορήγησαν σε ποντικούς προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι έπασχαν από οστεοπόρωση. Επέλεξαν τον συγκεκριμένο τύπο κυττάρων διότι δεν απαιτείται συμβατότητα ανάμεσα στον δότη και τον λήπτη, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης από τον οργανισμό του τελευταίου.

Στόχος των ερευνητών ήταν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας των οστών που είχαν πληγεί από την οστεοπόρωση. Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Stem Cells Translational Medicine», τους εξέπληξαν θετικά. Μέσα σε έξι μήνες τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα όχι μόνο κατάφεραν να αναστρέψουν την οστεοπόρωση, αλλά και να αποκαταστήσουν πλήρως και με ακρίβεια τη φυσιολογική δομή των οστών, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία τους.

Μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των δοκιμών σε πειραματόζωα, οι ερευνητές πέρασαν στις κλινικές δοκιμές. Ηδη άρχισε η πρώτη φάση τους, με την τεχνική να εφαρμόζεται σε μικρό αριθμό ασθενών με οστεοπόρωση.

Μεγαλύτερο δείγμα

Αν το στάδιο αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία, οι ερευνητές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα δοκιμάσουν τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα σε διευρυμένο δείγμα ασθενών, ώστε να βγουν τα οριστικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Αν επιβεβαιωθεί και στους ανθρώπους ότι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να αντιστρέψουν την οστεοπόρωση, τότε, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, θα είμαστε μπροστά σε μια επαναστατική θεραπεία για την ασθένεια, από την οποία πάσχουν 200.000.000 άνθρωποι στον κόσμο. Προσθέτουν, επίσης, ότι στο μέλλον η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς θα μπορεί να χορηγείται στις ομάδες υψηλής επικινδυνότητας για να διατηρούνται υγιή τα οστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα