Νέα θεραπεία χωρίς νυστέρι για προστάτη

ΥΓΕΙΑΝέα θεραπεία χωρίς νυστέρι για προστάτηΔευτέρα, Μάρτιος 13, 2017 - 18:15

Αναίμακτη τεχνική για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας με πλαστικά σφαιρίδια

Μια νέα, επαναστατική, αναίμακτη θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη, που εκδηλώνεται περίπου στο 50% των ανδρών άνω των 50 ετών, εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Πορτογαλία και μέσα σε διάστημα πενταετίας αναμένεται να αντικαταστήσει πλήρως τις χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Η τεχνική, που ονομάζεται «αρτηριακός εμβολισμός

του προστάτη», στηρίζεται στη χρήση μικροσκοπικών πλαστικών σφαιριδίων που μπλοκάρουν την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την επανασυρρίκνωση του υπερτροφικού αδένα.

Σε αρτηρία στη βουβωνική χώρα του ασθενούς διοχετεύονται εκατοντάδες τέτοια σφαιρίδια, διαμέτρου 0,2 χιλιοστόμετρων. Οι γιατροί κατευθύνουν τα σφαιρίδια μέσω ενός εξαιρετικά λεπτού σωλήνα μέσα στα αγγεία που αιματοδοτούν τον αδένα του προστάτη.

Οι γιατροί της ερευνητικής ομάδας του Νοσοκομείου St Louis της Λισαβόνας, με επικεφαλής τον δρα Joao Martins Pisco, που δοκίμασαν τη μέθοδο σε 1.000 άνδρες μέσης ηλικίας, παρουσίασαν πρόσφατα τα συμπεράσματα της επταετούς έρευνάς τους στην Ενωση Επεμβατικής Ακτινολογίας (Society of Interventional Radiology) στην Ουάσινγκτον. Οπως υπογράμμισαν, μέσα σε έξι μήνες η θεραπεία είχε επιτυχία στο 89% των ασθενών, ενώ κατά μέσον όρο υπολογίζεται ότι τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα της επιτυχίας της χειρουργικής αντιμετώπισης της υπερτροφίας του προστάτη.

Τοξίνες

Ο υπερτροφικός προστάτης πιέζει την ουροδόχο κύστη και συχνά μπλοκάρει ακόμα και την ουρήθρα. Οι άνδρες που πάσχουν από υπερτροφία του προστάτη αισθάνονται την πίεση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να ουρήσουν καθόλου. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση τοξινών στο ουροποιητικό σύστημα, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια.

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του προστάτη έχουν και αυτά αρκετές παρενέργειες. Ετσι, οι πάσχοντες καταφεύγουν συχνά στη χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως είναι εξαιρετικά επώδυνη στο στάδιο της αποκατάστασης, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τη στυτική λειτουργία τους, οδηγώντας ακόμα και σε σεξουαλική ανικανότητα. Αντιθέτως, ο αρτηριακός εμβολισμός δεν εμφανίζει παρενέργειες (μόνο δύο στους 1.000 ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε εκδήλωσαν παρενέργειες), εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία χωρίς να απαιτείται εισαγωγή του ασθενούς σε μονάδα, ενώ η αποκατάσταση είναι ταχύτερη συγκριτικά με τη χειρουργική επέμβαση.

Μέσα στο 2017 πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρύτερη κλινική εφαρμογή της αναίμακτης μεθόδου θεραπείας και στη Βρετανία.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα