Νέα μέθοδος επανόρθωσης της όρασης

ΥΓΕΙΑΝέα μέθοδος επανόρθωσης της όρασηςΤρίτη, Ιούνιος 10, 2014 - 14:11

Ενα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση της όρασης έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ηλεκτρικής διέγερσης στα κύτταρά του.

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι με τον τρόπο αυτόν η δραστηριότητα στα κύτταρα αυτά ενισχύθηκε τόσο ώστε έφτασε να μοιάζει με εκείνη

που παρουσιάζει ο αμφιβληστροειδής όταν βλέπει κάτι να μετακινείται.

Η τεχνολογία

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, πριν από δύο δεκαετίες η βιονική όραση έμοιαζε περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, παρά με ρεαλιστικό ιατρικό στόχο. Ομως τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε η πρώτη τεχνολογία τεχνητής όρασης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους που είχαν χάσει την όρασή τους εξαιτίας της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας να αποκτήσουν ξανά ένα μέρος της.

Ωστόσο, παρότι η τεχνολογία αυτή είναι αξιοσημείωτη, έχει και κάποιους περιορισμούς, αφού βοήθησε τους ανθρώπους να κινούνται μέσα στο σπίτι τους διακρίνοντας τις πόρτες και τα αντικείμενα, όχι όμως και να οδηγήσουν, να περπατήσουν στον δρόμο, να πάνε για τρέξιμο ή να δουν τα πρόσωπα των ανθρώπων. «Ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να αναπαράγουμε τα φυσικά επίπεδα δραστηριότητας στον αμφιβληστροειδή με εξαιρετική ακρίβεια» ανέφερε στην επιστημονική έκθεση ο καθηγητής Νευροχειρουργικής δρ E.J. Chaichilniski.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να αναπτύξουν μια συσκευή που θα ενισχύει την όραση μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neuron», ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουν οι ειδικοί σε αυτό το σημείο είναι αρκετός.

Σήμερα βρίσκονται υπό εξέλιξη αρκετοί τύποι προσθετικών συσκευών για τον αμφιβληστροειδή, όπως το Argus II, το οποίο διαθέτει μια μικροσκοπική κάμερα που είναι ενσωματωμένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά και μεταφέρει σήματα στα μάτια ασύρματα, μέσω ηλεκτροδίων, δείχνοντας τις αλλαγές που προκύπτουν σε σχέση με το φως, τις γωνίες των αντικειμένων κ.ο.κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα