Νέα «μαχαιριά» σε συνταξιούχους

13:53 1/9/2016 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΝέα «μαχαιριά» σε συνταξιούχουςΠέμπτη, Σεπτέμβριος 1, 2016 - 13:53

Εως και 35% θα είναι μειωμένες οι επικουρικές σε δικαιούχους!

Μειωμένες έως και 35% θα είναι οι επικουρικές συντάξεις που θα δουν σήμερα το απόγευμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους περίπου 150.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι πέφτουν θύματα του δεύτερου γύρου περικοπών στις επικουρικές.

Η πληρωμή των εν λόγω αποδοχών από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) γίνεται επισήμως αύριο 2 Σεπτεμβρίου,

αλλά οι λογαριασμοί θα πιστωθούν από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Σε αυτή την καταβολή θα υποστούν περικοπές με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο οι συνταξιούχοι επτά ταμείων, οι οποίοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ. Πρόκειται για τα ακόλουθα ταμεία:

ΕΤΕΑΜ (μέση μείωση 15%)ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων ( μέση μείωση 14%)ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρίες οινοποιίας (μέση μείωση 13%)ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (μέση μείωση 20%)Επικουρικό της ΔΕΗ (μικρές μειώσεις, κάτω των 10 ευρώ)ΤΑΠΤΠ του προσωπικού της πρώην Τράπεζας Πίστεως (μέση μείωση 35%)ΤΕΑΠΕΤΕ των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας (μέση μείωση 35%).

Το πρώτο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις εκδηλώθηκε στην καταβολή της 2ης Αυγούστου και έπληξε 66.900 συνταξιούχους των εξής ταμείων: ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΡΤΤ, ΕΤΒΑ, ΕΛΕΜ, ΤΕΑΧ, ΤΕΑΥΠΣ. Σύμφωνα με το ΕΤΕΑ, 46.000 εξ αυτών υπέστησαν μείωση ύψους 8%-10%, δηλαδή μικρότερη των 20 ευρώ μηνιαίως, ποσό διόλου αμελητέο όμως για τους καθημαγμένους από τη μνημονιακή λαίλαπα συνταξιούχους.

Και τον Οκτώβριο

Θα ακολουθήσει και τρίτος γύρος περικοπών τον Οκτώβριο για τα υπόλοιπα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ και στα οποία δεν ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων μέχρι τώρα. Παράλληλα, το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου οι επικουρικές συντάξεις θα είναι διπλά πετσοκομμένες, καθώς θα γίνει μηνιαία παρακράτηση -ισόποση της μείωσης- για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο. Συνολικά, το ΕΤΕΑ υπολογίζει ότι θα αναπροσαρμοστούν 1.236.000 συντάξεις έως τον Οκτώβριο, εκ των οποίων μειώσεις θα υποστούν 230.000-240.000 συντάξεις (ποσοστό 20%).

Keywords
Τυχαία Θέματα