Μυθιστόρημα από κομπιούτερ στα βιβλία λογοτεχνίας

ΚΟΣΜΟΣΜυθιστόρημα από κομπιούτερ στα βιβλία λογοτεχνίαςΤετάρτη, Μάρτιος 30, 2016 - 17:53

«Το κομπιούτερ, δίνοντας προτεραιότητα στην αναζήτηση της ευτυχίας του, σταμάτησε να δουλεύει για τους ανθρώπους». Με αυτή την πρόταση τελειώνει μυθιστόρημα το οποίο ήταν υποψήφιο για βραβείο λογοτεχνίας στην Ιαπωνία. Μόνο που ο συγγραφέας του δεν είναι άνθρωπος, αλλά μηχανή με υψηλή τεχνητή νοημοσύνη.

Πρόκειται για το μυθιστόρημα ηλεκτρονικού υπολογιστή που δημιούργησε η ερευνητική ομάδα του

Χιτόσι Ματσουμπάρα στο Future University Hakodate. Ο τίτλος «Η ημέρα που ένας υπολογιστής γράφει ένα μυθιστόρημα» δεν είναι ευρηματικός, οι κριτές όμως εκτίμησαν την «άρτια δομή» του.

Προεργασία

Ο Ματσουμπάρα και οι συνεργάτες του βοήθησαν τον υπολογιστή κατά την προεργασία, επιλέγοντας λέξεις και φράσεις από προϋπάρχον μυθιστόρημα, προσφέροντας ιδέες για τους χαρακτήρες και την πλοκή, ήταν όμως ο υπολογιστής που τους συνδύασε για να γράψει μόνος του το τελικό κείμενο.

Μπορεί να μην κέρδισε το βραβείο, όμως ήταν η πρώτη φορά που κριτική επιτροπή επέλεξε ως φιναλίστ μυθιστόρημα γραμμένο από υπολογιστή. Το βραβείο «Nikkei Hoshi Shinichi», που έχει θεσμοθετηθεί προς τιμήν του συγγραφέα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Χόσι Σινίτσι, είναι ανοιχτό σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Βασική αρχή των κριτών είναι να διαβάζουν τα κείμενα χωρίς να γνωρίζουν ποιος τα έχει γράψει. Από τα 1.450 μυθιστορήματα που υποβλήθηκαν φέτος, τα 11 γράφτηκαν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όμως μόνο ένα από αυτά έλαβε το χρίσμα της υποψηφιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα