«Μουλάρια» με μαύρο χρήμα

10:52 3/3/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Μουλάρια» με μαύρο χρήμαΠέμπτη, Μάρτιος 3, 2016 - 10:46

Στο μικροσκόπιο των Αρχών 150 Ελληνες επιχειρηματίες μεσαίου μεγέθους, που στρατολογήθηκαν για να «ξεπλύνουν» κεφάλαια από παράνομες δραστηριότητες

Μεγάλα χρηματικά ποσά που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες εντοπίστηκαν σε 150 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, οι οποίοι ανήκουν σε... μουλάρια! Oχι σε τετράποδα, βέβαια, αλλά σε επιχειρηματίες υπεράνω υποψίας, οι οποίοι στρατολογήθηκαν για να χρησιμοποιήσουν τους λογαριασμούς τους στο ξέπλυμα βρόμικου

χρήματος! Στη διεθνή γλώσσα του εγκλήματος, οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται «μουλάρια του χρήματος» (money mules)!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

Τους ύποπτους λογαριασμούς εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που εξαπέλυσε το τελευταίο διάστημα η EUROPOL. Η επιχείρηση έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε οκτώ χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με σκοπό τον εντοπισμό κεφαλαίων που προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών, τρομοκρατικές δραστηριότητες, διαδικτυακές απάτες και κυβερνοεπιθέσεις.

Στην επιχείρηση συνεργάστηκαν μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανάμεσά τους και ελληνικές τράπεζες, που διέθεσαν προς έρευνα καταθετικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων έχουν διακινηθεί μεγάλα χρηματικά ποσά με ύποπτη προέλευση. Στο πλαίσιο της έρευνας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε 150 Ελληνες επιχειρηματίες μεσαίου μεγέθους που λειτουργούσαν ως «μουλάρια του χρήματος». Οι περισσότεροι φαίνεται ότι είχαν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και προσφέρθηκαν ουσιαστικά να ξεπλένουν βρόμικο χρήμα για να εξασφαλίζουν εύκολο κέρδος.

Ολοι φέρεται ότι δέχθηκαν να καταθέσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους «μαύρο» χρήμα, με προμήθεια που αγγίζει το 20% του αρχικού ποσού. Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τους διακινητές των ύποπτων κεφαλαίων, έστειλαν το ποσό στον αρχικό ιδιοκτήτη με έμβασμα ιδιωτικής εταιρίας αποστολής χρημάτων που έχει γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού βέβαια παρακράτησαν την προμήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοχοι των ύποπτων λογαριασμών θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από τον εισαγγελέα για να δώσουν εξηγήσεις. Η έρευνα για την προέλευση των κεφαλαίων βρίσκεται σε εξέλιξη και εξετάζεται με προσοχή το ενδεχόμενο να έχουν νομιμοποιηθεί κεφάλαια του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ακόμη και εν αγνοία των ανθρώπων που δέχθηκαν να παίξουν τον ρόλο του «μουλαριού».

Keywords
Τυχαία Θέματα