Μια «άλλη» Μόνα Λίζα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΜια «άλλη» Μόνα ΛίζαΔευτέρα, Δεκέμβριος 14, 2015 - 14:28

Ο διάσημος πίνακας υπάρχει και σε άγνωστη (;) έκδοση του Ντα Βίντσι στην Αγία Πετρούπολη

Τα μυστικά της «Μόνα Λίζα» φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος, καθώς, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, μια μέχρι πρότινος άγνωστη βερσιόν του διασημότερου πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Ειδικοί αναλυτές ερευνούν τώρα την «πατρότητα» της... Ρωσίδας «Μόνα Λίζα», το πορτρέτο της οποίας είναι πανομοιότυπο με εκείνο του Λούβρου, υποδεικνύοντας έτσι ότι μπορεί να αποτελεί

και αυτή έργο του αναγεννησιακού καλλιτέχνη.

Η ύπαρξη δεκάδων βερσιόν της «Μόνα Λίζα» από άλλους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο είναι γνωστή. Σύμφωνα με τον συντονιστή της έρευνας Σιλβάνο Βιντσέτι, ωστόσο, πληθώρα στοιχείων υποδεικνύει ότι η Ρωσίδα «Μόνα Λίζα» είναι εξίσου αυθεντική με την Παριζιάνα. Το ειδικό software που έχει αναπτύξει ο μελετητής του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Κάρλο Πεντρέτι, έδειξε σε πρώτη φάση ότι πίσω από τα δύο έργα φαίνεται να βρίσκεται ο ίδιος καλλιτέχνης, ωστόσο πιο ακριβή συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά την ανάλυση με ακτίνες Χ που θα γίνει στη «Μόνα Λίζα» της Ρωσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτήν είναι τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούσε ο Ντα Βίντσι.

Οι ομοιότητες

«Κατά τη σύγκριση της προπαρασκευαστικής έρευνας από τον Λούβρο και από τον ρώσικο πίνακα, οι ομοιότητες μεταξύ των δύο ήταν ξεκάθαρες» εξηγεί ο Πεντρέτι, κάνοντας λόγο για «τέλεια ομοιότητα» των δύο πορτρέτων στο άνω χείλος, ενώ ο συντηρητής των έργων του Ντα Βίντσι, Πάουλο Ντε Σέρα, δήλωσε στον ιταλικό Τύπο ότι υπάρχει πιθανότητα «ο πίνακας να είναι έργο του Ντα Βίντσι ή ενός εκ των μαθητών του».

Keywords
Τυχαία Θέματα