Λογοκρισία από τρεις χώρες στην ταινία «Exodus»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΛογοκρισία από τρεις χώρες στην ταινία «Exodus»Δευτέρα, Δεκέμβριος 29, 2014 - 16:26

Την έξοδο από τις κινηματογραφικές αίθουσες, προτού ακόμα φτάσει σε αυτές, έδειξαν στην ταινία «Exodus», στην οποία πρωταγωνιστεί ο Κρίστιαν Μπέιλ, οι αρμόδιες Αρχές της Αιγύπτου, του Μαρόκου, αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η επική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ πήρε κόκκινη κάρτα από τις Αρχές λογοκρισίας των τριών χωρών, επειδή, όπως λένε, έχει σειρά από ιστορικές και θρησκευτικές ανακρίβειες, οπότε κρίθηκε ότι δεν μπορεί

να προβληθεί στο κοινό των τριών χωρών.


«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλά σφάλματα που αφορούν όχι μόνο το Ισλάμ, αλλά και άλλες θρησκείες. Οπότε δεν θα επιτρέψουμε τη διανομή της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιτροπής ελέγχουν περιεχομένου των ΜΜΕ Τζούμα Ομπέιτ αλ Λιμ. Να σημειωθεί εδώ ότι οι κοινωνίες στις οποίες τηρούνται αυστηρά οι κανόνες του Ισλάμ δεν επιτρέπουν την απεικόνιση προφητών ή προσωπικοτήτων που σχετίζονται με τη θρησκεία. Βάσει αυτών των κανόνων άλλωστε ταινίες όπως ο «Νώε» του Ντάρεν Αρονόφικι δεν προβλήθηκαν ποτέ σε αραβικές χώρες.


Τις τελευταίες εβδομάδες οι δημιουργοί του «Exodus» έχουν τύχει κριτικής για πολλές από τις επιλογές που έχουν κάνει. Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι επιλέχτηκαν λευκοί και όχι μελαψοί ηθοποιοί για να υποδυθούν ρόλους Αιγυπτίων, ενώ για τη φωνή του Θεού επιλέχτηκε ένα 11χρονο αγόρι. Αυτή βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που «θρησκευτικές» ταινίες περιέχουν ανακρίβειες ή γυρίζονται με πολιτικά κριτήρια. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι στην ταινία «Son of God» ο ηθοποιός που θα υποδυόταν τον σατανά «κόπηκε», λόγω της ομοιότητάς του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα