Λέιζερ που εξολοθρεύει αστεροειδείς

17:45 7/9/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖεπιστήμηΛέιζερ που εξολοθρεύει αστεροειδείςΔευτέρα, Σεπτέμβριος 7, 2015 - 17:42

Η τεχνολογία των ακτίνων λέιζερ εξελίσσεται συνεχώς και ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως αναπτύσσουν νέα συστήματα με διάφορες μορφές λέιζερ σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας και σε καθημερινής χρήσης εφαρμογές και λειτουργίες. Πολλές ερευνητικές ομάδες πειραματίζονται με λέιζερ, η χρήση των οποίων είναι βγαλμένη κυριολεκτικά από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε

γνωστό ότι άρχισαν πειράματα σε ένα σύστημα λέιζερ που, αν τελικά αναπτυχθεί, θα μπορεί να καταστρέφει επικίνδυνους αστεροειδείς και να προωθεί διαστημικά σκάφη με ταχύτητες κοντά σε αυτές του φωτός! Το DE-STAR (Directed Energy Solar Targeting of Asteroids and exploRation), όπως ονομάστηκε το σύστημα αυτό, θα αποτελείται από μηχανισμούς οι οποίοι θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ακτίνες λέιζερ.

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το σχέδιο υποστηρίζουν ότι το DE-STAR θα μπορεί όχι απλώς να διαλύσει σε μικρότερα κομμάτια έναν αστεροειδή αλλά κυριολεκτικά να τον εξαϋλώσει. Οπως αναφέρουν, το DE-STAR θα εντοπίζει τον απειλητικό αστεροειδή όταν αυτός βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση από τη Γη - παρόμοια με εκείνη που έχει ο Ηλιος από τον πλανήτη μας. Το σύστημα θα αρχίζει να χτυπά τον αστεροειδή με τις ακτίνες λέιζερ από εκείνη την απόσταση, με στόχο την καταστροφή του πολύ προτού φτάσει στη Γη.

Τα σκουπίδια

Η επιστημονική κοινότητα πασχίζει τα τελευταία χρόνια να βρει λύση στο πρόβλημα των λεγόμενων διαστημικών σκουπιδιών που έχουν περικυκλώσει τη Γη και ο όγκος τους αυξάνεται συνεχώς. Υπολογίζεται ότι σε τροχιά γύρω από τη Γη βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα που είναι συντρίμμια δορυφόρων και πυραύλων. Ο αριθμός τους πολλαπλασιάζεται καθώς έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και σπάνε σε περισσότερα κομμάτια. Τα διαστημικά σκουπίδια υπολογίζεται ότι κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες των 28.000 χλμ./ώρα. Εχει υπολογιστεί ότι περίπου 20.000 διαστημικά σκουπίδια έχουν μέγεθος άνω των 10 εκατοστών, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν πάνω από 370.000 αντικείμενα μεγέθους 1-10 εκατοστών τα οποία «ταξιδεύουν» στο Διάστημα. Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τα διαστημικά σκάφη που ξεκινούν από τη Γη για να πραγματοποιήσουν αποστολές. Ιάπωνες επιστήμονες έχουν προτείνει την τοποθέτηση συστήματος καταστροφής διαστημικών σκουπιδιών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το σύστημα θα αποτελείται από ένα τηλεσκόπιο που θα εντοπίζει τα μεγάλα διαστημικά σκουπίδια και στη συνέχεια μια συστοιχία ισχυρών λέιζερ θα τα στοχεύει και θα τα καταστρέφει. Η Διαστημική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA) σε συνεργασία με το ιαπωνικό Ινστιτούτο Riken αποφάσισε να αναλάβει το έργο και έχει ξεκινήσει την προσπάθεια οργάνωσης του project και της κατασκευής του συστήματος.

Η βροχή

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μέθοδο με τη χρήση λέιζερ η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να προκαλέσει βροχή και να δημιουργήσει... κεραυνούς. Τη μέθοδο ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνας και του Κολεγίου Οπτικής και Φωτονικής της Φλόριντα. Χρησιμοποιείται ένα σύστημα που αποτελείται από ένα ισχυρό λέιζερ και εκτελείται σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση οι δέσμες του λέιζερ χτυπούν τα νέφη έτσι ώστε να «διεγείρουν» τα σωματίδια που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Μια δεύτερη «επίθεση» του λέιζερ σε αυτά τα νέφη ενεργοποιεί τον μηχανισμό πρόκλησης βροχής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημά τους μπορεί να παράξει και κεραυνούς κατά παραγγελία.

Keywords
Τυχαία Θέματα