Λεηλάτησαν ιστορικό σκαρί

ΡΕΠΟΡΤΑΖΛεηλάτησαν ιστορικό σκαρίΠαρασκευή, Νοέμβριος 14, 2014 - 17:25

Πριν από περίπου δύο αιώνες είχε γράψει σελίδες δόξας στο Ιόνιο συμμετέχοντας στην επανάσταση του ρωσικοτουρκικού στόλου με αρχηγό τον ναύαρχο Θεόδωρο Ουσακόφ. Στο ίδιο πέλαγος έμελλε να βρει άδοξο τέλος το ξύλινο σκαρί «Αγιος Πέτρος», που παρασύρθηκε στα βράχια εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και έγινε χίλια κομμάτια. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα απομεινάρια του λεηλατήθηκαν από επιτηδείους!


Στις 26 Οκτωβρίου το πιστό αντίγραφο του ιστορικού πλοίου είχε προσαράξει λόγω των ισχυρών ανέμων στην

περιοχή των νήσων Βαρδιάνων, στην είσοδο του κόλπου Αργοστολίου Κεφαλλονιάς. Αν και έγιναν προσπάθειες για τη ρυμούλκησή του, κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς από τις καταιγίδες και τη θαλασσοταραχή. Προτού καλά καλά περάσει ένα εικοσιτετράωρο, κάποιοι δεν δίστασαν να λεηλατήσουν το διαλυμένο σκαρί κλέβοντας τη μηχανή του, το υδραυλικό πηδάλιό του, ακόμη και τα ξάρτια του και τα σχοινιά!
Την περασμένη Δευτέρα έγινε η αυτοψία, στην οποία παρευρέθηκαν το πλήρωμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρωσόφωνων Κεφαλληνίας - Ιθάκης Ευγένιος Αβντιουκόφ και ο μέτοχος της πλοιοκτήτριας εταιρίας Πετροφλότ Βλαντιμίρ Αλντόσκιν, ο οποίος ήρθε από τη Ρωσία στην Κεφαλλονιά για τον σκοπό αυτό. Ολοι τους έμειναν με το στόμα ανοικτό από το θέαμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είχαν κλαπεί και αντικείμενα αξίας.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι τα λείψανα του αγίου Θεοδώρου Ουσακόφ και ό,τι άλλο πολύτιμο από θρησκευτικής πλευράς μετέφερε το πλοίο είχαν αφαιρεθεί και φυλαχτεί από το πλήρωμα από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου, σε μια προσπάθεια να σωθούν από τις κακές καιρικές συνθήκες. Μάλιστα μέσα στα συντρίμμια εντοπίστηκε άθικτη και μια εικόνα της Παναγίας, την οποία οι Ρώσοι σκοπεύουν να χαρίσουν στην εκκλησία των Βαρδιάνων!


Η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι οι τοπικές Αρχές έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τη διάσωση του ιστιοφόρου και θέλησαν να ευχαριστήσουν ξεχωριστά για τις προσπάθειες που κατέβαλαν τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση, τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πολιτισμού Βαγγέλη Κεκάτο, τον λιμενάρχη Γιώργο Καλιτσουνάκη καθώς και τον επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας στα Ιόνια νησιά Νίκο Κανούλα. «Είναι πικραμένη η καρδιά μας γιατί πάνω σε αυτό το καράβι υπήρχαν τα άγια λείψανα του αγίου Θεοδώρου Ουσακόφ, εκείνου που κάποτε απελευθέρωσε τα Ιόνια νησιά. Δεν πρέπει σε αυτόν τον κόσμο να κυβερνάει μόνο το χρήμα και όχι η ιστορία και η θρησκεία. Δεν θέλουμε να ζητήσουμε ευθύνες, ο Θεός ο ίδιος θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και οι άνθρωποι αυτοί θα κριθούν για την επιλογή που έκαναν» είπε ο Βλαντιμίρ Αλντόσκιν.

Eύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα