Κόβουν την όρεξη για φαγητό και τις λιγούρες με μικροτσίπ

13:15 1/4/2013 - Πηγή: Espresso

Ενα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ήρθαν οι επιστήμονες με τον σχεδιασμό, από Ελληνοκύπριο ερευνητή, ενός «έξυπνου» μικροτσίπ που μειώνει την όρεξη για φαγητό. Ο Κρις Τουμάζου και ο συνεργάτης του στο Imperial College London, Στίβεν Μπλουμ δημιούργησαν ένα «έξυπνο» εμφυτεύσιμο τσιπ, μεγέθους μόλις μερικών εκατοστών, το οποίο συνδέεται με ηλεκτρόδια στο πνευμονογαστρικό νεύρο, μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα της κοιλιακής χώρας. Το τσιπ και τα ηλεκτρόδια

είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να «διαβάζουν» και να επεξεργάζονται τους ηλεκτρικούς και χημικούς δείκτες της όρεξης μέσα στο νεύρο. Εν συνεχεία, βάσει των στοιχείων αυτών, το τσιπ αποστέλλει ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο για να μειώσει ή να σταματήσει εντελώς την επιθυμία για φαγητό. Το γεγονός μάλιστα ότι μπορεί να αναγνωρίζει τη χημική και όχι μόνο την ηλεκτρική παρόρμηση το καθιστά πολύ πιο επιλεκτικό και ακριβές στη χρήση του. Σε περίπτωση που αποδειχτεί επιτυχής η μέθοδος, θα αποτελέσει μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική της βαριατρικής χειρουργικής.

«Είναι πραγματικά ένα πολύ μικρό τσιπ και φέρει όλες τις πληροφορίες που μπορούν να διαμορφώσουν τα ηλεκτρικά σήματα τα οποία ευθύνονται για τον έλεγχο της όρεξης» δήλωσε ο δρ Τουμάζου, προσθέτοντας ότι έτσι οι ειδικοί μπορούν να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στα ερεθίσματα που δέχεται. «Περισσότερο θα ελέγχει την όρεξη, παρά θα λέει “μη τρως τίποτα”. Ισως κάποιος που τρώει γρήγορα να τρώει στο εξής πιο αργά» εξήγησε. Ο Μπλουμ από την πλευρά του επισήμανε ότι το μικροτσίπ είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μην προκαλεί παρενέργειες, αλλά να περιορίζει την όρεξη με φυσικό τρόπο, ενώ σε αντίθεση με τον γαστρικό δακτύλιο, το τσιπ θα μειώνει και την κατανάλωση φαγητού και τις λιγούρες.

Οι ερευνητές ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τώρα τα πρώτα τους πειράματα σε ζώα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι πρώτες κλινικές δοκιμές αναμένονται εντός της επόμενης τριετίας, με το πρότζεκτ να έχει ήδη λάβει επιχορήγηση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα