Κοντά σε οικουμενικό εμβόλιο για όλες τις μορφές της γρίπης

Τέλος στον ετήσιο εμβολιασμό για την προστασία από τον ιό της γρίπης αναμένεται να βάλει σύντομα το πρώτο «οικουμενικό» εμβόλιο που βρίσκεται προ των πυλών.

Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να παρέχει προστασία έναντι όλων των στελεχών του ιού, γεγονός που σημαίνει ότι θα προλαμβάνει τις συχνές μεταλλάξεις του. Δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων που εργάζεται για την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, με τεχνικές που θα μπορούσαν να ανοίξουν

τον δρόμο για νέα γενιά εμβολίων για άλλες ασθένειες. Το εμβόλιο δοκιμάστηκε ήδη σε ζώα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature», φάνηκε να βελτιώνει κατά πολύ την ανοσία απέναντι στον ιό της γρίπης.

Το εν λόγω εμβόλιο δημιουργήθηκε με τη χρήση πρωτεϊνικών αυτο-συναρμολογούμενων νανομορίων, τα οποία μόλις εισαχθούν στον οργανισμό δημιουργούν αντισώματα που προσαρτώνται σε τμήματα του ιού, τα οποία είναι κοινά σε όλα τα στελέχη του. Στα εργαστηριακά πειράματα που έγιναν σε κουνάβια τα οποία προσβάλλονται από τα ίδια στελέχη του ιού με τον άνθρωπο αποδείχτηκε πιο ισχυρό και επηρέασε περισσότερα στελέχη από το τρέχον εμβόλιο. Και τούτο γιατί τους πρόσφερε ανοσία απέναντι σε πολλά από τα στελέχη που έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το 1934 μέχρι και το 2007. Επιπλέον, αποδείχτηκε ασφαλέστερο από τα στάνταρ εμβόλια τα οποία παράγονται με την ανάπτυξη του ιού στο εργαστήριο.

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε ωστόσο με επιφυλακτικότητα τη νέα αυτή έρευνα γιατί απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ελπίζουν οι επιστήμονες που το παρασκεύασαν. Αυτές θα ξεκινήσουν μετά το επόμενο εξάμηνο. «Νομίζουμε ότι κάναμε ακόμα ένα βήμα στο μονοπάτι που οδηγεί προς το “οικουμενικό” εμβόλιο», σημειώνει από την πλευρά του ο επιστημονικός διευθυντής της Sanofi, Γκάρι Νάμπελ.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο ιός ευθύνεται για 250.000 έως 500.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Στις αρχές του μήνα οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για θανατηφόρο κύμα γρίπης των πτηνών που σαρώνει την Κίνα και ενδεχομένως να αποτελέσει παγκόσμια απειλή και για τους ανθρώπους.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα