Κνωσός: Η σκαπάνη έφερε στο φως κυκλική στεφάνη από ελεφαντοστό

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚνωσός: Η σκαπάνη έφερε στο φως κυκλική στεφάνη από ελεφαντοστόΤρίτη, Δεκέμβριος 11, 2018 - 19:09

❱❱ Το πιο σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα μετά τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κρήτη, πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Αιγαιακών Γραφών δρα Μηνά Τσικριτζή, πρόκειται για μια μοναδική κυκλική στεφάνη από ελεφαντοστό, η οποία περιλαμβάνει μια επιγραφή τελετουργικού

και θρησκευτικού περιεχομένου με συλλαβογράμματα της Γραμμικής Α (μικρή φωτό) και είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οπως ανέφερε ο Κρητικός ερευνητής και καθηγητής στην ανακοίνωσή του, σύντομα θα γίνει επιστημονική δημοσίευση, στην οποία θα αναλύεται η σπουδαιότητα του ευρήματος. Ο δρ Τσικριτζής τόνισε πως τη στεφάνη έφερε στο φως η αρχαιολόγος Αθανασία Κάντα.

Ως τώρα, το σπουδαιότερο αρχαιολογικό αντικείμενο στην Κρήτη ήταν ο Δίσκος της Φαιστού, που ανακαλύφθηκε το 1908 σε ένα μικρό δωμάτιο του ανακτόρου της Φαιστού, χρονολογείται στις αρχές των νεοανακτορικών χρόνων και διατηρείται ακέραιος. Στις δυο πλευρές του έχουν αποτυπωθεί σύμβολα σε μια σειρά που ακολουθεί σπειροειδή διάταξη, ξεκινώντας από την περιφέρεια και καταλήγοντας στο κέντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα