Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Η κολχικίνη δίνει ελπίδες»

Σε τρεις εβδομάδες θα γνωρίζουν οι Ελληνες επιστήμονες αν η κολχικίνη είναι το φάρμακο που θα θεραπεύει τις βαριές πνευμονίες και τις καρδιοπάθειες που προκαλεί ο κορονοϊός στους ασθενείς. Και σε λιγότερο από έναν χρόνο οι ξένοι επιστήμονες θα γνωρίζουν αν μπορούν να τη χορηγήσουν προληπτικά, όπως δίνουν τα αντιγριπικά φάρμακα.

Τη σχετική εκτίμηση έκανε ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης, διευκρινίζοντας

σε δηλώσεις του ότι «η κολχικίνη δεν σκοτώνει τον κορονοϊό, αλλά καταπολεμά και μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί στην καρδιά και στους πνεύμονες του ασθενούς».

Η εκτίμηση του καθηγητή βασίζεται στα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιείται εδώ και 15 ημέρες σε 120 Ελληνες ασθενείς. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η κολχικίνη, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας, δηλαδή της φλεγμονής του μυοκαρδίου, αντιμετωπίζει τις βαριές επιπλοκές που προκαλεί ο φονικός ιός.

«Από τη μελέτη που διεξάγουμε έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά συμπεράσματα. Αυτό που διαπιστώσαμε στους 60 από τους 120 ασθενείς με κορωνοϊό, στους οποίους χορηγούμε κολχικίνη, είναι ότι οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά, όπως και τα ηωσινόφιλα και ο δείκτης τροπονίνη, που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Αυτά τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα πολύ σημαντικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα» δήλωσε ο κ. Στεφανάδης.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια διπλή μελέτη, στην οποία συμμετέχουν 120 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές, από τους οποίους οι 60 λαμβάνουν λαμβάνουν και κολχικίνη εκτός από το κοκτέιλ φαρμάκων που τους χορηγείται, ενώ οι άλλοι 60 δεν τη λαμβάνουν.

Πηγή: Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Η κολχικίνη δίνει ελπίδες» - Espresso.

Keywords
Τυχαία Θέματα