Κάθειρξη 15 ετών στον Παν. Λαιμό για το «Albion 2»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚάθειρξη 15 ετών στον Παν. Λαιμό για το «Albion 2»Πέμπτη, Ιούνιος 12, 2014 - 13:47

Αντιμέτωπος με «φουρτούνες», δικαστικές αυτήν τη φορά, βρέθηκε ο γνωστός εφοπλιστής Παναγιώτης Λαιμός, ο οποίος καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη με αναστολή για το ναυάγιο του «Albion 2». Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά τη βύθιση του μεταλλευματοφόρου πλοίου του, που οδήγησε στον «υγρό τάφο» 25 ανθρώπους, ο 84χρονος εφοπλιστής κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για

διατάραξη ασφάλειας υδάτινης συγκοινωνίας.

Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και πλέον ο Χιώτης εφοπλιστής, που είναι παντρεμένος με τη Χρυσάνθη Λαιμού, θα πρέπει να καταβάλει σε διάστημα δύο μηνών χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ.

Η υπόθεση του πλοίου «Albion 2», το οποίο βυθίστηκε αύτανδρο δυτικά της Βρέστης της Γαλλίας, «κυνηγάει» από το 1997 τον Λαιμό, όμως έπρεπε να περάσουν κοντά δύο δεκαετίες για να φτάσει στο ακροατήριο και να ανακουφιστούν οι οικογένειες των θυμάτων.

Τον Απρίλιο του 2003 παραπέμφθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ωστόσο κατά την έναρξη της διαδικασίας η μηνύτρια σύζυγος του Ελληνα υποπλοιάρχου που έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο ανακάλεσε την έγκλησή της, με αποτέλεσμα να παύσει η ποινική δίωξη.

Η υπόθεση επρόκειτο να... βυθιστεί στη λήθη, όπως συνέβη και με το κουφάρι του πλοίου, όμως πέντε χρόνια αργότερα ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιώργος Τρανταλίδης επανήλθε με νέα μήνυση για άλλο αδίκημα και συγκεκριμένα αυτό της διατάραξης ασφάλειας υδάτινης συγκοινωνίας, το οποίο συνιστά κακούργημα.

Στη δίκη που έγινε την περασμένη Τρίτη κατέθεσε και ο προηγούμενος πλοίαρχος του «Albion 2», ο οποίος σώθηκε όταν αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο πλοίο επικαλούμενος ασθένεια.

Οι επισκευές

Οπως υποστήριξε, είχε πληροφορηθεί από τον επιθεωρητή ότι οι επισκευές που είχαν γίνει στο πλοίο προτού αποπλεύσει για το «ταξίδι χωρίς επιστροφή» ήταν πλημμελέστατες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εργάτες στο ναυπηγείο της Ινδίας κολλούσαν τις λαμαρίνες και την άλλη μέρα τις ξήλωναν για να τις επανατοποθετήσουν επειδή δεν είχαν γίνει καλά οι κολλήσεις! Το παραπεμπτικό βούλευμα για τον 84χρονο εφοπλιστή ήταν καταπέλτης και του καταλόγιζε βαρύτατες ευθύνες θεωρώντας πως είχε δόλο, καθώς φέρεται ότι γνώριζε για τις πλημμελείς επισκευές που είχαν γίνει στο πλοίο και παρ' όλα αυτά έδωσε το πράσινο φως για το ταξίδι. Την «κακή συντήρηση» θεωρεί κύρια αιτία του δυστυχήματος και η προκαταρκτική αναφορά που εκδόθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Κόπηκε στα τρία

«Με βάση τα ευρήματα το πλοίο απεκόπη αιφνιδίως και βιαίως στην επιφάνεια της θάλασσας και τα τρία αποκομμένα μέρη βυθίστηκαν με μεγάλη ταχύτητα καθόσον ούτε δυνατότητα εκπομπής σήματος SOS υπήρξε, ούτε οποιοδήποτε μέλος του πληρώματος σώθηκε.

Προφανέστατα υπήρξε διαρροή των υδάτων από τα καπάκια των κυτών που δεν είχαν υδατοστεγή κάλυψη, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από τα εννέα μποφόρ αλλά και από το παράνομο φορτίο ανθρακικού ασβεστίου το οποίο προκαλεί εκρήξεις» δήλωσε στην «Espresso» ο κ. Τρανταλίδης, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί μνημόσυνο για τα θύματα του ναυαγίου.

Ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για τους Ελληνες ναυτικούς

Το «Albion 2» βρισκόταν εν πλω προς την Τζαμάικα έχοντας φορτώσει 25.000 τόνους μεταλλεύματα και βυθίστηκε 70 μίλια δυτικά της Βρέστης εν μέσω κακοκαιρίας. Στο πλοίο επέβαιναν δύο Ελληνες ναυτικοί, ο 62χρονος πλοίαρχος Μιχάλης Σπανούδης και ο 60χρονος υποπλοίαρχος Στέλιος Δαραλιώτης από τη Χίο, καθώς και 23 αλλοδαποί ναυτικοί.

Ο κ. Τρανταλίδης υποστηρίζει ότι έως σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση στους συγγενείς, αν και κατά καιρούς έχουν επιδικαστεί διάφορα ποσά από τα ελληνικά δικαστήρια. Να σημειωθεί ότι η «Espresso» επικοινώνησε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του εφοπλιστή Κλεομένη Παπανικολάου, ο οποίος κατόπιν εντολής του πελάτη του δήλωσε ότι ο κ. Λαιμός δεν επιθυμεί να κάνει καμία δήλωση για την υπόθεση.

Μαρία Μεϊμάρη

Keywords
Τυχαία Θέματα