Καμπανάκι για τον ιό του Δυτικού Νείλου!

18:04 8/8/2018 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΑύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα!Καμπανάκι για τον ιό του Δυτικού Νείλου!Τετάρτη, Αύγουστος 8, 2018 - 18:02

❱❱ Alert από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας! Τι πρέπει να προσέξετε

Τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταλαμβάνει η Ελλάδα σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς, σύμφωνα με καταγραφές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), έως τις 3 Αυγούστου έφτασαν τα 43. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και

προειδοποιεί τους πολίτες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πιθανότερες αιτίες τις φετινές κλιματολογικές συνθήκες με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών που μολύνονται από άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογία του είναι σύνθετη. Ως εκ τούτου, σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρούνται απρόβλεπτες η κυκλοφορία του και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, περίπου 20%-25% εμφανίζει ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο και λιγότερο του 1% εμφανίζει εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, ενώ δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό.

Προσεκτικοί

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, κατά το προσεχές διάστημα αναμένεται η εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων της λοίμωξης στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στους πολίτες επισημαίνεται η ανάγκη να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου, σίτες και κουνουπιέρες, ανεμιστήρες και κλιματιστικά, καθώς και να απομακρύνουν το στάσιμο νερό από αυλές και μπαλκόνια. Ιδιαίτερα σχολαστικά πρέπει να είναι τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι επαγγελματίες υγείας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Αρχές δημόσιας υγείας, προς τους οποίους επισημαίνεται η ανάγκη εγρήγορσης και ενεργοποίησης για την υλοποίηση και την εντατικοποίηση δράσεων πρόληψης, που αποσκοπούν αφενός στη μείωση του τοπικού πληθυσμού των κουνουπιών και αφετέρου στην ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

Keywords
Τυχαία Θέματα