«Καμπάνα» στον Γιάννο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Καμπάνα» στον Γιάννο!Τετάρτη, Νοέμβριος 18, 2015 - 16:09

Θα πληρώσει με τη σύζυγό του 89.200 ευρώ για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» το 2009


Βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, μετά την καταδίκη τους από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας για το πλημμέλημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για το οικονομικό έτος 2009.

Χωρίς

να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά, το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών (εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως) και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ στον καθένα, καθώς και χρηματική ικανοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 20.000 ευρώ έκαστος, λόγω ηθικής βλάβης. Αυτό σημαίνει ότι η «καμπάνα» για το ζεύγος φτάνει συνολικά τα 89.200 ευρώ! Το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης απορρίφθηκε και οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τα χρήματα για την εξαγορά της.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν συμπεριέλαβαν στη δήλωση «πόθεν έσχες» την ύψους 1.311.000 ευρώ κατάθεση της κυρίας Κουράκου στη τράπεζα HSBC στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της «λίστας Λαγκάρντ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου που ανέπτυξε το σκεπτικό της ομόφωνης καταδίκης, απέκρυψαν την επίμαχη κατάθεση με πρόθεση.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στο σκεπτικό αναλύεται η πορεία του επίμαχου ποσού από το 2000 που κατατέθηκε στην ελβετική τράπεζα ως το 2010, οπότε τα χρήματα επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο. Το 2008 τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε «trust» με τη συμμετοχή υπεράκτιας εταιρίας.

«Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του επίμαχου ποσού» τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, επισημαίνοντας πως -παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του- ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του.

Αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός πως στην εξαγωγή του ποσού στο εξωτερικό βοήθησε ο συνεργάτης και κουμπάρος του Γιώργος Κανδαλέπας. Το ζευγάρι αντιμετωπίζει ακόμα δύο δίκες με κατηγορίες πλημμελήματος για το «πόθεν έσχες» του 2008 και κακουργήματος για το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα