«Ιτιά, ιτιά» στην πλατεία Συντάγματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΑΚΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΝΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ«Ιτιά, ιτιά» στην πλατεία ΣυντάγματοςΤρίτη, Μάρτιος 17, 2015 - 15:19

Μια διαφορετική «25η Μαρτίου», που θα θυμίζει ελληνικό παραδοσιακό γλέντι, θα ζήσουν την επόμενη Τετάρτη όλοι όσοι βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Η κυβέρνηση, αφού αποφάσισε να πετάξει τα κιγκλιδώματα από την πλατεία Συντάγματος

και να φέρει τους πολίτες κοντά στα πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα παρελάσουν για τον εορτασμό της εθνικής επετείου μας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζει διάφορες εκδηλώσεις -εν είδει χάπενινγκ- μετά το τέλος της παρέλασης.

Συγκεκριμένα, οι στρατιωτικές μπάντες θα λάβουν θέση στην πλατεία Συντάγματος και θα παίζουν στους ήχους δημοτικών και άλλων παραδοσιακών τραγουδιών παρακινώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ένα γλέντι... ελληνικό.

Το έναυσμα θα δώσουν σωματεία χορού που έχουν προσκληθεί απ' όλη την Ελλάδα (όπως Βρακοφόροι, Θρακιώτες, Πελοποννήσιοι και Ικαριώτες) και θα χορεύουν ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.

Εθνικό φρόνημα

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αποφάσισαν να μοιράσουν επίσης χιλιάδες σημαιάκια -ως μια ενέργεια ανάτασης του εθνικού φρονήματος- σε όσους βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση.

Οι επίσημοι δεν θα βρίσκονται στο σημείο απ' όπου κάθε χρόνο παρακολουθούν τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να παρελαύνουν, καθ' ότι θεωρήθηκε πως είναι προσβολή να έχουν πλάτη στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Εκτιμάται λοιπόν πως θα μετακινηθεί η εξέδρα των επισήμων (αν βέβαια υπάρξει, αφού ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει πως οι επίσημοι θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τους πολίτες, στο πεζοδρόμιο) στην αριστερή πλευρά του μνημείου, προς τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Οσον αφορά το σκέλος της παρέλασης, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα είναι στα αντίστοιχα επίπεδα με πέρσι.

Συγκεκριμένα, θα κάνουν διελεύσεις όλων των τύπων τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία (Mirage 2000, F-16, F-4), πλην των Α-7 που αποσύρθηκαν πριν από μερικούς μήνες, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα.

Στα μηχανοκίνητα τμήματα θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά και αντιαρματικά συστήματα, ενώ στα πεζοπόρα, πέραν των συνηθισμένων, θα παρελάσουν πρώτη φορά και δύο τάγματα Εθνοφυλακής, ένα από τον Εβρο και ένα από τα Δωδεκάνησα.

Οπως έχει από την αρχή ξεκαθαριστεί, οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση απ' όλα τα σημεία, πλην του χώρου μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και απέναντι, όπου θα βρίσκονται επίσημοι και προσκεκλημένοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα