Ισόβια ο Σμπώκος για τις μίζες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΙσόβια ο Σμπώκος για τις μίζεςΤρίτη, Οκτώβριος 20, 2015 - 11:45

Μετά το Akis-gate, καταδικάστηκε και για την προμήθεια του συστήματος ΕΡΜΗΣ 2 και μαζί με τους Κάντα, Λεονταρίτη θα καταβάλει στο Δημόσιο αποζημίωση 25.000.000 ευρώ!

Ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου ήταν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννη Σμπώκο.

Καταδικάστηκε για την προμήθεια

του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού, ΕΡΜΗΣ 2. Αυτή ήταν η δεύτερη καταδίκη του Γιάννη Σμπώκου, καθώς εκτίει και ποινή κάθειρξης 16 ετών για την υπόθεση του Akis-gate, ενώ το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας και το στέλεχος της διεύθυνσης Νίκος Λεονταρίτης θα πρέπει να καταβάλουν «αλληλεγγύως και εις ολοκληρίαν» αποζημίωση-μαμούθ ύψους 25.000.000 ευρώ, την οποία επιδίκασε στο Δημόσιο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη ζημία που φέρεται ότι υπέστη από την προμήθεια του επίμαχου εξοπλιστικού προγράμματος! Επιπλέον, οι τρεις θα πρέπει να καταβάλουν στο Δημόσιο χρηματική ικανοποίηση ύψους 500.000 ευρώ ο καθένας λόγω ηθικής βλάβης.

Ελαφρυντικά

Πάντως, το δικαστήριο επιφύλαξε ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση στον Αντώνη Κάντα και τον Νίκο Λεονταρίτη αναγνωρίζοντάς τους ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα, στον Κάντα αναγνωρίστηκε η ελαφρυντική περίσταση της ειλικρινούς μεταμέλειας και στον Λεονταρίτη της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Τελικά ο Κάντας καταδικάστηκε, κατά συγχώνευση, σε ποινή κάθειρξης 33 ετών (εκτιτέα 25 έτη) για άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ο Λεονταρίτης σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Το δικαστήριο αποφάσισε οι δύο κατηγορούμενοι να μην οδηγηθούν στις φυλακές δίνοντας αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις τους, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα.

Για την επίμαχη υπόθεση η Δικαιοσύνη έχει δει και ευθύνες του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, ωστόσο αυτές έχουν παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη σύμβαση υπεγράφη το 1999 ανάμεσα στο Δημόσιο και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, με υποκατασκευάστρια την εταιρία Siemens. Το Δημόσιο φέρεται ότι ζημιώθηκε κατά 25.000.000 ευρώ από την υπερκοστολόγηση των υλικών.

Οσον αφορά τον Αντώνη Κάντα, καταδικάστηκε επιπλέον για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος σχετικά με ποσό 500.000 ευρώ, που φέρεται ότι έλαβε ως «μίζα» από το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάς Πρόδρομο Μαυρίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα