Ιερές μπίζνες με «φόντο» τα Ιεροσόλυμα

Ηταν καταζητούμενος, εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης και όλοι τον αποκαλούσαν ο «φαντομάς του Πατριαρχείου». Εξαφανισμένος από προσώπου γης εδώ και επτά ολόκληρα χρόνια, ο πρώην οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Νίκος Παπαδήμας, που τον Νοέμβριο του 2004 έφυγε από το Ισραήλ λίγο πριν από την έκπτωση του Ειρηναίου παίρνοντας μαζί του -σύμφωνα με καταγγελίες- σακούλες γεμάτες δολάρια, συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής. Τα ερωτήματα όμως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη

για να απαντηθούν.

Η σύλληψη του «φαντομά του Πατριαρχείου» έγινε όταν προερχόμενος από το Μαϊάμι, εμφανίστηκε στον έλεγχο διαβατηρίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Το όνομά του κίνησε τις υποψίες και αναγνωρίστηκε αμέσως. Ο Νικόλας, όπως ήταν γνωστός στους κύκλους των Αγιοταφιτών, ήταν γιος του εκλιπόντος δημάρχου Αγίου Δημητρίου, Χρήστου Παπαδήμα. Από το 2002 έγινε το δεξί χέρι του τότε Πατριάρχη Ειρηναίου. Από το 2004 καταζητούνταν από τις Αρχές με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και της πώλησης ακινήτων του Πατριαρχείου, βαριές κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος ουδέποτε αποδέχτηκε.

Οπως είχε αποκαλύψει τότε με άρθρο ο έγκριτος Ισραηλινός δημοσιογράφος Ντάνι Ρουμπινστάιν στην εφημερίδα «Χάρετζ», ο Νίκος Παπαδήμας εξαφανίστηκε ύστερα από ένα «περίεργο τροχαίο επειδή φοβήθηκε για τη ζωή του και την ασφάλεια της οικογένειάς του». Εναν μήνα μετά την εξαφάνισή του και ύστερα από την πίεση των τότε νομικών συμβούλων του -αλλά και μετά τα σχετικά δημοσιεύματα της εποχής- ο κ. Ειρηναίος αναγκάστηκε να κινηθεί νομικά εναντίον του υποβάλλοντας μήνυση προκειμένου να σταματήσει το σκάνδαλο και τις υποψίες που είχαν αρχίσει πλέον να κινούνται. Οι πληροφορίες που έφεραν τον Νίκο Παπαδήμα να διαπραγματεύεται τότε την πώληση τεράστιων εκτάσεων του Πατριαρχείου στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου σε υπεράκτιες εταιρείες συνιστούσαν εθνική προδοσία, ενώ στάθηκαν και αφορμή ώστε ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων να μην έχει και πολλές επιλογές.

Ωστόσο έναν μήνα αργότερα κατά περίεργο τρόπο ο κ. Ειρηναίος έκανε μια δήλωση με την οποία σχεδόν κάλυπτε τον πρώην οικονομικό του διαχειριστή. Οπως υποστήριζαν τότε οι καλά γνωρίζοντες το θέμα, οι δυο τους, ενώ είχαν σταματήσει την οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους μετά τις αποκαλύψεις, είχαν τελικά βρει τον τρόπο να επικοινωνούν και πάλι. Για την ακρίβεια το 2006 και μέσα από τηλεφωνικές συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο Νίκος Παπαδήμας φαίνεται πως τα ξαναβρήκε με τον έγκλειστο στον πατριαρχικό οίκο κ. Ειρηναίο Σκοπελίτη, αφού τον χαρακτήριζε «άγιο», δηλώνοντας ότι μπορεί να του «έκανε το μεγαλύτερο κακό, αλλά είναι ένας άνθρωπος με ηθικές αρχές και αξίες τις οποίες δεν δέχθηκε να ξεπουλήσει». Οπως πρόσθετε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με φίλους του στην Ελλάδα, «εξέπεσε από τον Πατριαρχικό του Θρόνο επειδή δεν δέχθηκε να συνδιαλλαγεί και πίστευε στην πατρίδα».

Ο Νίκος Παπαδήμας είναι πατέρας τριών παιδιών και παντρεμένος με Ρωσοεβραία, ενώ, όπως υποστήριζαν οι Αγιοταφίτες, ο ίδιος ήταν ασφαλής εκεί όπου βρισκόταν και δεν θα εμφανιζόταν παρά μόνο αν και όποτε εκείνος το ήθελε πραγματικά. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν υπό την υψηλή προστασία του κ. Μόσχοβιτς, του γνωστού Αμερικανοεβραίου πολυεκατομμυριούχου, κάτι που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο από εδώ και στο εξής θα έχει απίστευτο ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί η νομική διαδικασία της υπόθεσης που το 2004 λειτούργησε σαν ωρολογιακή βόμβα στους κόλπους του Πατριαρχείου.

Θάνος Μακρογαμβράκης

Keywords
Τυχαία Θέματα