Η όμορφη ακτιβίστρια που πολεμάει το «φακελάκι»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ όμορφη ακτιβίστρια που πολεμάει το «φακελάκι»Τετάρτη, Ιούλιος 30, 2014 - 17:10

Η τραγωδία με τον 64χρονο ασθενή που έχασε τη ζωή του επειδή ο καρδιοχειρουργός του Ευαγγελισμού στον οποίο απευθύνθηκε καθυστερούσε να τον υποβάλει σε μπαϊπάς, απαιτώντας «φακελάκι» ύψους 1.500 ευρώ, δεν είναι η μόνη στα ιατρικά (και όχι μόνο) χρονικά. Στην ιστοσελίδα edosafakelaki.org που έφτιαξε μια ελληνικής καταγωγής ακτιβίστρια χιλιάδες Ελληνες έχουν καταγράψει τη δική τους εμπειρία, δηλώνοντας μάλιστα και τα ποσά που χρειάστηκε να βάλουν στην τσέπη επίορκων

γιατρών ή υπαλλήλων για να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης.

Η 24χρονη Χριστίνα Τρεμόντι, που πολεμά τη διαφθορά και το «φακελάκι», διαθέτει εντυπωσιακή εμφάνιση, λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό και, κυρίως, μεγάλη διάθεση για προσφορά.

Προσωπική εμπειρία

Η ιδέα δημιουργίας της ιστοσελίδας είναι βασισμένη σε προσωπικά βιώματα της νεαρής ακτιβίστριας, η οποία πριν από τέσσερα χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με το διεφθαρμένο σύστημα στον χώρο της υγείας. Το γεγονός που κλόνισε την πίστη της στους γιατρούς και την έκανε να ασχοληθεί με το φαινόμενο του χρηματισμού γενικά, το λεγόμενο «φακελάκι», είχε σχέση με τον πολυαγαπημένο της παππού, όταν το καλοκαίρι του 2010 χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.

«Ηταν ένας περήφανος άνθρωπος, ανάπηρος πολέμου από 20 χρόνων...» έχει παραδεχθεί σε άρθρα της η 24χρονη απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο ένιωσε ντροπή όταν από το νοσοκομείο τής εξήγησαν ότι έπρεπε να... βοηθήσει κι η ίδια ώστε να βρεθεί κρεβάτι και γιατρός! Τότε ήταν που αποφάσισε να δράσει και έστησε το σάιτ, στο οποίο όσοι έχουν πέσει θύματα διαφθοράς μπαίνουν και καταγράφουν τις εμπειρίες τους.

Από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια. Τα δύο τελευταία, όσα δηλαδή είναι στον «αέρα» του διαδικτύου η ιστοσελίδα της, έχουν συγκεντρωθεί 1.776 ανώνυμες καταγγελίες, στις οποίες αντιστοιχούν 5.296.927 ευρώ πληρωμένα σε «φακελάκια»! Από αυτές τις ιστορίες διαφθοράς, το 34,4% αναφέρεται σε κυκλώματα που εκβιάζουν υποψήφιους οδηγούς, το 9,7% στην Πολεοδομία, το 8,2% στις εφορίες και το 8% στο σύστημα υγείας.

Ο νομός με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς είναι η Αττική, με το 42% των περιπτώσεων να καταγράφονται εκεί, και ακολουθούν οι νομοί Θεσσαλονίκης με 10,8%, Ανατολικής Αττικής με 5,7%, Πειραιά με 4,6%, Ηρακλείου με 3,8% κτλ. Σκοπός του σάιτ και της ίδιας προσωπικά της κυρίας Τρεμόντι είναι όλα τα δεδομένα, οι τάσεις και τα μεγέθη που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από αυτή την εγκληματική δραστηριότητα να χρησιμοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Οι σπουδές στο εξωτερικό και η επιστροφή στην Ελλάδα

Η Χριστίνα Τρεμόντι μεγάλωσε στην Αθήνα και πριν από μερικά χρόνια πήρε την απόφαση να «μετακομίσει» στην Αμερική για σπουδές. Μετά την αποφοίτησή της από το Γέιλ, ο δρόμος της και τα όνειρά της την έβγαλαν στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε σε μεγάλες κυβερνητικές υπηρεσίες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και εταιρίες, όπως το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και το τμήμα Παγκόσμιου Μάρκετινγκ της L' Oreal. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τους Sponsors for Educational Opportunity (Χορηγούς για Εκπαιδευτική Ευκαιρία), προετοιμάζοντας φοιτητές χαμηλού εισοδήματος για να αντιμετωπίσουν τα ανταγωνιστικά πανεπιστήμια.

Εχει λάβει μέρος σε σημαντικά συνέδρια ως συντονίστρια ή ομιλήτρια, παρουσιάζοντας θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια διοίκηση, ενώ συνεντεύξεις και άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και στον «Guardian». Μάλιστα, στο κείμενο που υπογράφει και δημοσιεύτηκε πριν από δύο χρόνια στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας η όμορφη ακτιβίστρια από την Καλαμάτα αναφερόταν στις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας της περιόδου εκείνης, συνδέοντας το φαινόμενο της διαφθοράς του δημόσιου τομέα με τις πελατειακές σχέσεις που υπάρχουν σε κάθε μορφή οργάνωσης του κράτους.

«Νιώθοντας ανίσχυρη μπροστά σε ένα παράνομο σύστημα, τόσο καλά εδραιωμένο, θεώρησα επιτακτική την ανάγκη να δώσω "φωνή" σε όλους εκείνους που ένιωσαν ότι έπεσαν θύματα κάποιων, όπως ο παππούς μου» έγραφε τον Νοέμβριο του 2012.

Εδώ και λίγες μέρες η 24χρονη απόφοιτη Πολιτικών Επιστημών έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου σκέφτεται να εγκατασταθεί μόνιμα. Στόχος της είναι, ως ενεργή πια πολίτης της χώρας, να ασχοληθεί ακόμη πιο συνειδητοποιημένα με το φαινόμενο του χρηματισμού που παρατηρείται στον δημόσιο τομέα.

Ιστορίες καθημερινής διαφθοράς που έχουν δημοσιευτεί στο edosafakelaki.gr

Ολες οι ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί στο edosafakelaki.gr κρύβουν από πίσω ανθρώπους που ταπεινώθηκαν από το σύστημα.

«Σε δημόσιο κεντρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ζητήθηκαν χρήματα για να γίνει επέμβαση για κρεατάκια στην κόρη μου, που είναι 6 χρόνων, και τα έδωσα» καταγγέλλει ένας απελπισμένος πατέρας, που αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις και να δώσει «φακελάκι» για να γίνει η μικροεπέμβαση στην κόρη του.

Σε όλη τη χώρα

Με τον ίδιο τρόπο χρήματα άλλαξαν χέρια σε όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας: «Ορθοπεδικός ζήτησε από τη μητέρα μου 1.000 ευρώ προκειμένου να εγχειρήσει τον καρπό του αριστερού μου χεριού, ώστε να τοποθετήσει βίδα» σημειώνει ένας χρήστης από τα Ιωάννινα, ενώ ένας άλλος, από τον νομό Αττικής, γράφει με εμφανή αίσθηση του χιούμορ: «Και η δεύτερη εγκυμοσύνη είχε τους ίδιους όρους με την πρώτη! Ολα πήγαν καλά, στην ώρα τους και μόνο με 1.000 ευρώ. Α! Μ' άφησε να κάνω βίντεο τη γέννηση! Κάπως έπρεπε να αποζημιωθώ και εγώ, χα, χα!»

Εξοργιστική είναι η περίπτωση μιας εγκύου η οποία έδωσε 700 ευρώ «φακελάκι» για να γεννήσει. Μέσα στην τιμή ήταν και η επισκληρίδιος, όμως η ένεση δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα η γυναίκα να υποφέρει από τους πόνους του τοκετού:

«Πήγα να γεννήσω κι έδωσα 700 ευρώ για τη γέννα, αλλά μέσα σε αυτά ήταν και η επισκληρίδιος για τον πόνο, όπως μου είπε ο γιατρός μου. Ομως ποτέ δεν μου έκαναν την επισκληρίδιο κι εγώ πέθανα στον πόνο. Φυσικά τα λεφτά δεν τα γύρισαν πίσω»!

Η διαφθορά δεν εντοπίζεται μόνο στον χώρο της υγείας, αλλά είναι «παρούσα» σε όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως το ΙΚΑ, η Εφορία ή η Πολεοδομία, όπου μπορεί να έχουν βρει πεδίο δράσης διεφθαρμένοι υπάλληλοι:

«Επειτα από 33 μήνες από την αίτησή μου για συνταξιοδότηση, έδωσα κατά καιρούς 5.500,00 ευρώ για να βγει η (διαδοχική) μου σύνταξη, γιατί είχαν χάσει τα χαρτιά που κατέθεσα και τους πλήρωσα για να τα "βρουν" και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες» γράφει ένας εξοργισμένος πολίτης, ενώ κάποιος άλλος περιγράφει πώς το αφεντικό του αναγκάστηκε να πληρώσει «γρηγορόσημο» για να αλλάξει η επωνυμία των επαγγελματικών οχημάτων που είχε στην ιδιοκτησία του:

«Λάδωμα»

«Τον Δεκέμβριο 2012 η επιχείρηση στην οποία εργάζομαι χρειάστηκε να αλλάξει την επωνυμία στις άδειες των επαγγελματικών οχημάτων που έχει στην ιδιοκτησία της. Ενα από αυτά επρόκειτο να πουληθεί άμεσα, οπότε χρειαζόμασταν τις άδειες εντός του έτους. Επικοινωνήσαμε με μια κυρία που κάνει το επάγγελμα διεκπεραιωτής και η οποία ανέλαβε να πάει τα απαραίτητα έγγραφα στα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Συγκοινωνιών, να κάνει τις σχετικές αιτήσεις και να παραλάβει τις νέες άδειες με τα νέα στοιχεία της επιχείρησης. Το συμφωνηθέν ποσό ήταν 500 ευρώ συν ΦΠΑ».

Υπάρχουν πλείστα παραδείγματα ανθρώπων που αναγκάστηκαν να δώσουν «φακελάκι». Πολλά από αυτά αφορούν το γνωστό «λάδωμα» για την έκδοση διπλώματος, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι καταγγέλλοντες πλήρωσαν «ταρίφα» για βάφτιση ή ακόμη και για την τέλεση μνημόσυνου.

«Την ημέρα που είχε μνημόσυνο ο παππούς μου ο ιερεύς της ενορίας μού ζήτησε το ποσό των 30 ευρώ για να τελέσει το μνημόσυνο και αν δεν είχα, να έπαιρνα από άλλον και να του έδινα. Τελικά του έδωσα και όλα εντάξει» γράφει ένας χρήστης!

Μαρία Μεϊμάρη

Keywords
Τυχαία Θέματα