Η νηπιαγωγός που δίνει μορφή στο «δέντρο της ζωής»

16:30 3/6/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ νηπιαγωγός που δίνει μορφή στο «δέντρο της ζωής»Παρασκευή, Ιούνιος 3, 2016 - 16:30

Η Νικολέτα Ψάλτη δημιουργεί πίνακες υψηλής αισθητικής με υλικά που βρίσκει στη φύση και στα συρτάρια της, όπως βότσαλα, κοχύλια, δίσκοι και αστερίες

Το επάγγελμά της είναι νηπιαγωγός, αλλά η Νικολέτα Ψάλτη έχει γίνει γνωστή ως καλλιτέχνις που δίνει μορφή στο «δέντρο της ζωής» και δημιουργεί πίνακες υψηλής αισθητικής, με υλικά που βρίσκει στη φύση αλλά και στα συρτάρια της! Τα έργα της με βότσαλα, κοχύλια, ξύλα θαλάσσης και αστερίες έχουν γίνει must σε Μύκονο

και Πόρτο Χέλι και έχουν ξετρελάνει και «εκπροσώπους» της showbiz!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗ
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Οπως λέει η ίδια στην «Espresso», πολλοί της εμπιστεύονται ακόμα και προσωπικές συλλογές πολλών ετών, προκειμένου να δημιουργήσει το δικό τους «δέντρο ζωής»: «Είναι συγκινητικό όταν μου εμπιστεύονται τόσο σπάνια πράγματα. Πρόσφατα παρέδωσα ένα έργο που ήταν γεμάτο από γραμματόσημα, με τα περισσότερα να χρονολογούνται πολλές δεκαετίες πίσω. Εφτιαξα για μια βίλα στη Μύκονο ένα δέντρο ζωής, στο οποίο, αντί για κλαριά, ο ιδιοκτήτης ήθελε να τοποθετήσω μια σειρά από σπάνιες καρτ ποστάλ του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, που είχε στην κατοχή του ως συλλέκτης. Εχω φτιάξει ακόμα και δέντρο με... δίσκους από βινίλιο, γιατί ο ιδιοκτήτης τους προσπαθούσε χρόνια να βρει έναν τρόπο ώστε να τους βλέπει καθημερινά, καθώς στενοχωριόταν να τους έχει κρυμμένους στην αποθήκη του».



Η Νικολέτα Ψάλτη δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια το πρώτο έργο της, που είναι αφιερωμένο στις τέσσερις εποχές και σήμερα κοσμεί το σαλόνι του σπιτιού της, αφού δεν θέλει με τίποτα να το αποχωριστεί: «Να φτιάξω κι άλλο, ναι. Να δώσω αυτό, με τίποτα, γιατί ήταν η αρχή της καλλιτεχνικής μου πορείας! Το έφτιαξα με αληθινά φύλλα, τα οποία χρωμάτισα ανάλογα με τα συναισθήματα που μου δημιουργεί η κάθε εποχή». Και προσθέτει: «Αγαπώ το δέντρο της ζωής, γιατί για μένα έχει πολλούς συμβολισμούς. Είναι το δέντρο της σοφίας, της ομορφιάς, της προστασίας, της αφθονίας, της δύναμης, της χάρης του Θεού. Με τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιώ, μπορεί να πάρει κι άλλες μορφές και συμβολισμούς. Ενα δέντρο ζωής γεμάτο από υφασμάτινες ή συρμάτινες καρδιές μπορεί να συμβολίζει την αγάπη, τον έρωτα. Ενα άλλο με κοχύλια και αστερίες, τον θαλάσσιο πλούτο. Ακόμα και ένα δέντρο από φωτογραφίες του ελληνικού κινηματογράφου συμβολίζει την αγάπη για το σινεμά».

«Πηγή έμπνευσης το σύμβολο γονιμότητας»

Σύμφωνα με τη Νικολέτα Ψάλτη, το «δέντρο της ζωής» αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε τρεις κόσμους, αυτόν κάτω από τη γη, αυτόν που βρίσκεται στην επιφάνεια και αυτόν που υπάρχει στον ουρανό. Παράλληλα συνδέει και δύο διαφορετικά πεδία δημιουργίας, το ορατό και το αόρατο: «Είναι ένα θαύμα της φύσης αυτός ο αέναος κύκλος δημιουργίας, που ξεκινά μέσα από τα σπλάχνα της γης, μέχρι τη στιγμή που θα ενσαρκωθεί ο καρπός της ζωής πάνω στα κλωνάρια. Ετσι, το δέντρο μετέχει στο μυστήριο της ζωής και του θανάτου, σε αυτήν τη διαρκή ροή της εναλλαγής μεταξύ της αναγέννησης και της φθοράς. Αυτοί και άλλοι πολλοί ήταν οι λόγοι που με ενέπνευσε και εξακολουθεί να με εμπνέει καλλιτεχνικά το δέντρο της ζωής. Από την έρευνα που έχω κάνει, το δέντρο ήταν σύμβολο διηνεκούς ανανέωσης και γονιμότητας. Το συναντάμε στην εικονογραφία όλων των πολιτισμών, από τα αρχαιοελληνικά αγγεία ως τις μικρογραφίες χειρογράφων ή τις διακοσμήσεις βυζαντινών ναών».

Keywords
Τυχαία Θέματα