Η Λίτσα το «αντράκι» που ήξερε να κατασκευάζει βόμβες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ Λίτσα το «αντράκι» που ήξερε να κατασκευάζει βόμβεςΤρίτη, Ιανουάριος 20, 2015 - 16:15

Η Ευαγγελία Βλαστού (ή «Λίτσα», όπως την ήξεραν όλοι), ξαδέρφη του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, φαίνεται πως είναι ο άνθρωπος που με μία μόνο κατάθεσή του έβαλε τελικά τη μεγάλη «βόμβα» και ξεσκέπασε τον τρόπο δράσης της «εταιρίας εκβιαστών», η οποία φέρεται ότι μοίραζε εντολές μέσα από τις φυλακές, με κωδικοποιημένα σημειώματα και συνομιλίες από κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με

πληροφορίες, η Λίτσα στο παρελθόν εργαζόταν ως σιδηρουργός σε έργα και θεωρούνταν ακόμα και από τους άνδρες συνάδελφους της εξπέρ στην οξυγονοκόλληση βαρέων μετάλλων. Το «αντράκι», όπως την αποκαλούσαν στην πιάτσα των σιδηρουργών, όταν έμπλεξε με τον ξάδερφό του έγινε μέχρι και... πυροτεχνουργός, κατασκευάζοντας βόμβες και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς, κάποιες από τις οποίες προορίζονταν για τις επιθέσεις σε βάρος του Γιάννη Σμπώκου και μελών της οικογένειάς του.

Οπως η ίδια αναφέρει στην κατάθεσή της, έφτασε στο σημείο να σκάψει μόνη της το σαλόνι του σπιτιού της (!), προκειμένου να κρύψει 1.500.000 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τα οποία φέρεται ότι της είχε εμπιστευτεί ο Βλαστός. Ομως, μια διαφορά 250.000 ευρώ δημιούργησε απίστευτο ρήγμα στις σχέσεις τους και ο Βλαστός στράφηκε εναντίον της «Λίτσας», όπως η ίδια αποκάλυψε. Μάλιστα, φέρεται να είχε πληρώσει 50.000 ευρώ σε πληρωμένους εκτελεστές για να βγάλουν από τη μέση την ίδια και την οικογένειά της!

Το γεγονός αυτό έκανε την Ευαγγελία Βλαστού να αποκαλύψει τα πάντα στο Τμήμα Εκβιαστών, με αποτέλεσμα να εξαρθρωθεί τελικά μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που έδρασαν ποτέ στη χώρα. Στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς είπε για τον τρόμο που ένιωσε όταν η δικηγόρος του Βλαστού πήγε σπίτι της με μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων: «Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε δύο φορές και τα βρήκαμε λιγότερα, ήταν 1.250.000 ευρώ. Εσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού βγάζοντας τα πλακάκια, αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μού έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω».
Η Λίτσα αποκάλυψε στην κατάθεσή της πως είχε κατασκευάσει συνολικά έξι βόμβες για λογαριασμό του Βλαστού, και μάλιστα τη μια τη χρησιμοποίησε σε απόμερο σημείο στην Πάρνηθα, προκειμένου να κάνει δοκιμαστική έκρηξη και να διαπιστώσει τα αποτελέσματα των κατασκευών της. Χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της λέει γι' αυτό το γεγονός: «Ενας "Δημήτρης" από το Πέραμα με κοτσίδα μού είχε δώσει 20 κιλά εκρηκτικά στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και μια άλλη φορά πήρα 30 κιλά εκρηκτικά από άλλο άτομο, δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο. Από τα εκρηκτικά αυτά κατασκεύασα έξι βόμβες, εκ των οποίων μία χρησιμοποίησα δοκιμαστικά». Επίσης αναφέρει: «Από τον Μάιο του 2011 ο Π. Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν "μισθό" για τις υπηρεσίες που του πρόσφερα και από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου το αύξησε σε 1.000 ευρώ τον μήνα».

Το σχέδιο «Μπούμπης»

Υπήρξε επίσης σχέδιο απαγωγής με την κωδική ονομασία «Μπούμπης». Οπως αποκάλυψε η «Λίτσα», η πρώην σύντροφος του Βλαστού τού είχε προτείνει να απαγάγουν διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης τράπεζας! Η Πένυ Καρπούζου φέρεται ότι είχε αρχίσει να βάζει σε εφαρμογή το «σχέδιο».

Τα συμβόλαια θανάτου και οι στόχοι

Για την πρόεδρο Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή, η οποία συμμετείχε στη σύνθεση του δικαστηρίου που δίκασε την απαγωγή Παναγόπουλου, καθώς και για τους αστυνομικούς της συνοδείας της.Για την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σοφία Πετράκη, η οποία χειριζόταν την υπόθεση της απόπειρας απόδρασης του Βλαστού, στο σπίτι της οποίας στη Λάρισα τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός.Για την Ευαγγελία («Λίτσα») Βλαστού, στο σπίτι της οποίας η οργάνωση αποπειράθηκε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό.Εις βάρος γνωστού δικηγόρου του Πειραιά, ο οποίος φέρεται ότι χρωστούσε 1.000.000 ευρώ σε κρατούμενο για ναρκωτικά.Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκεται και ο εκρηκτικός μηχανισμός στο αυτοκίνητο της πρώην διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη, στην περιοχή της Δάφνης.

«Το δάνειο των 30.000 €» στον Τ. Μητρόπουλο και η έκρηξη
Μία από τις πολλές αποκαλύψεις που έκανε η «Λίτσα» στις αλλεπάλληλες καταθέσεις της στην Αστυνομία αφορά την ισχυρή έκρηξη που είχε καταστρέψει πριν από 15 μήνες το ενεχυροδανειστήριο του παλαίμαχου διεθνούς ποδοσφαιριστή Τάσου Μητρόπουλου και της συζύγου του, ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου.

Φαγάδικο

Οπως κατέθεσε η πρώτη ξαδέρφη του Βλαστού, εκείνος τής είχε αποκαλύψει σε μια συνομιλία τους πως ένας βαρυποινίτης κρατούμενος των φυλακών είχε δανείσει στον πρώην ποδοσφαιριστή και υποψήφιο βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στον Πειραιά Τάσο Μητρόπουλο και τη σύζυγό του Νένα Χρονοπούλου 30.000 ευρώ για να ανοίξουν ένα φαγάδικο, που επρόκειτο να λειτουργήσει στον Πειραιά, όμως τελικά το σχέδιό τους δεν πραγματοποιήθηκε.

Υστερα από λίγο διάστημα (στις 21 Νοεμβρίου του 2013) άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο ενεχυροδανειστήριο που διατηρούσαν ο Τάσος Μητρόπουλος και η Νένα Χρονοπούλου στην οδού Σταδίου, στην Καλαμάτα. Οπως ανέφερε η «Λίτσα» στην κατάθεσή της, ο Βλαστός της είχε πει πως δεν γνώριζε ποιος έβαλε τη βόμβα.
Η Νένα Χρονοπούλου δήλωσε στην «Εspresso»: «Με τον Βασίλη Στεφανάκο είμαστε γνωστοί από παλιά. Οι άνθρωποι δεν χάνουν τις επαφές τους επειδή τους χωρίζουν κάγκελα! Διατηρούσαμε επιχείρηση και την τελειώσαμε μαζί.

»Την είχαμε τέσσερα χρόνια και έκλεισε λόγω κρίσης. Δεν υπήρχε δανεισμός. Ημασταν συνέταιροι. Θα δω τη δικογραφία και θα κινηθώ ανάλογα».

Που πήγαν τα λύτρα από την απαγωγή Παναγόπουλου
Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από τη δικογραφία. Μάλιστα δεν αποκλείεται ακόμα και να λυθεί το «αίνιγμα» σχετικά με τα 30.000.000 ευρώ που δόθηκαν ως λύτρα για την απελευθέρωση του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί. Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι καταθέσεις της «Λίτσας».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, τα χρήματα που δόθηκαν στους απαγωγείς για να αφήσουν ελεύθερο τον εφοπλιστή έχουν περιέλθει στην κατοχή ενός εφοπλιστή στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα η πρώτη ξαδέρφη του βαρυποινίτη φέρεται να κατέθεσε στις Αρχές πως «τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη». Η ίδια έδωσε κι άλλες πληροφορίες στην Αστυνομία, μεταξύ των οποίων και για τον ρόλο που φέρεται να έπαιξε ο αδελφός ενός εκ των ηγετικών στελεχών του κυκλώματος των εκβιαστών, του Γιάννη Σκαφτούρου: «Ξέρω ότι ορισμένα (χρήματα) τα κατέβασε ο Δημήτρης Σκαφτούρος, γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός ότι τα φέρνει ο Σκαφτούρος, όταν χρειάζονται».

Η «Λίτσα» κατέθεσε ακόμη στην Αστυνομία πως ο Βλαστός έχασε 4.000.000 από το μερίδιό του από τα λύτρα στην Ιταλία, «με το σκάνδαλο για το δικαστικό κύκλωμα», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις σε ποιους ακριβώς είχε δώσει τα χρήματα για ξέπλυμα. Η ίδια αποκάλυψε ότι ένα άλλο μέρος των χρημάτων «ξεπλύθηκε με τη βοήθεια ενός πιλότου από το Ντουμπάι».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Βλαστός μού είχε αναφέρει ότι κρατούσε τα 500.000 ευρώ του Χριστόφορου Λασιθιωτάκη που ήταν από την απαγωγή του Μυλωνά και ότι τα χρήματα αυτά τα είχε κρύψει ο πατέρας του, που πέθανε το 2011».

Θεοδόσης Π. Πάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα