Η γλώσσα των χιμπατζήδων και ο κώδικας επικοινωνίας!

ΚΟΣΜΟΣΗ γλώσσα των χιμπατζήδων και ο κώδικας επικοινωνίας!Πέμπτη, Ιούλιος 10, 2014 - 13:43

Τη γλώσσα των χιμπαντζήδων κατάφεραν να «μεταφράσουν» οι ειδικοί, αποκωδικοποιώντας τη σημασία των χειρονομιών που κάνουν για να επικοινωνήσουν. Ακολουθώντας και κινηματογραφώντας κοινωνίες άγριων χιμπαντζήδων στην Ουγκάντα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι διαθέτουν ένα σχετικά πλούσιο «λεξιλόγιο» 66 χειρονομιών, μέσα από τις οποίες επικοινωνούν 19 διαφορετικά και πολύ συγκεκριμένα μηνύματα.

Αυτή είναι η μοναδική μορφή ηθελημένης επικοινωνίας που έχει καταγραφεί στο ζωικό βασίλειο, καθώς -σύμφωνα

με την επικεφαλής της μελέτης Κάθριν Χομπάιτερ- μόνο οι άνθρωποι και οι χιμπαντζήδες έχουν σύστημα επικοινωνίας, μέσω του οποίου στέλνουν εσκεμμένα μηνύματα ο ένας στον άλλον. Οπως επισημαίνει, πολλές από τις χειρονομίες τους έχουν ξεκάθαρη έννοια, όπως -για παράδειγμα- το επιδεικτικό μασούλημα φύλλων που γίνεται για την πρόκληση σεξουαλικού ενδιαφέροντος, ενώ κάποιες άλλες έχουν διφορούμενες έννοιες. Για παράδειγμα, το πιάσιμο χρησιμοποιείται για να εκφράσει επιθυμίες του στιλ «σταμάτα», «σκαρφάλωσε πάνω μου» ή «κάνε πέρα».

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες πάντως, τα ζώα δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν εσκεμμένα τη φωνή τους για να αποστείλουν μηνύματα.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα