Η επανάσταση των cartoons!

ΚΟΣΜΟΣΗ επανάσταση των cartoons!Δευτέρα, Νοέμβριος 10, 2014 - 16:38

Τι κάνει η Μίνι Μάους παρέα με τον Μπάτμαν, τον Σούπερ Μάριο και την κακιά μητριά της Σταχτοπούτας; Αυτό αναρωτήθηκαν προ ημερών εκατοντάδες περαστικοί, όταν συνάντησαν μερικούς από τους πιο αγαπημένους παιδικούς ήρωες να περπατούν πιασμένοι χέρι χέρι στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Η απάντηση ήρθε από τον Γούντι, τον καουμπόη του «Toy Story», ο οποίος κρατούσε στα χέρια του μια επιγραφή που έλεγε «Εχουμε κι εμείς δικαιώματα!»

Τα δικαιώματα αυτά επιχείρησαν να διεκδικήσουν οι καλλιτέχνες του δρόμου (οι περισσότεροι είναι λαθρομετανάστες

από το Μεξικό), που μεταμφιέζονται σε δημοφιλείς παιδικούς ήρωες και σκορπούν χαμόγελα σε όσους τυγχάνει να περάσουν από την πασίγνωστη πλατεία Τάιμς Σκουέαρ του Μανχάταν. Γιατί μπορεί η παρουσία τους να φτιάχνει τη μέρα σε μικρούς και μεγάλους που συχνά πυκνά σταματάνε για να τους αγκαλιάσουν και να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί τους, όμως οι αστυνομικές αρχές της πόλης τούς καταδιώκουν, όπως... ο Τομ τον Τζέρι!
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της πόλης, απαγορεύεται στους καλλιτέχνες του δρόμου να απαιτούν φιλοδώρημα με επιθετικό τρόπο όταν φωτογραφίζονται με τους περαστικούς, αν και την ίδια στιγμή τούς επιτρέπεται να δέχονται δωρεές. Μάλιστα οι αστυνομικές αρχές έχουν τυπώσει και φυλλάδια που τα διανέμουν στους τουρίστες για να τους ενημερώνουν ότι η πληρωμή δεν είναι υποχρεωτική, ενώ την ίδια στιγμή σταματούν τους καλλιτέχνες του δρόμου και τους ζητάνε τα στοιχεία τους φέρνοντάς τους σε δύσκολη θέση.

Κάπως έτσι ο Μίκι, ο Σπάιντερμαν, η Hello Kitty, ο Γκούφυ και δεκάδες άλλοι performers αποφάσισαν να συσπειρωθούν και σχημάτισαν την ομάδα «New York Artists United for a Smile» (Καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης ενωμένοι για ένα χαμόγελο), με στόχο να καλλιεργήσουν ένα κλίμα σεβασμού απέναντί τους.

«Εξωση» στους προβληματικούς
Οπως τόνισαν, στόχος των μελών είναι -μεταξύ άλλων- να «εξαρθρώσουν» τους μη επαγγελματίες του είδους που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή με το να μη συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές, να προσβάλλουν τους περαστικούς που δεν τους ανταμείβουν ή να απλώνουν το χέρι τους... μακρύτερα από όσο τους επιτρέπεται κατά τη διάρκεια των φωτογραφίσεων.

«Περιμένουμε από αυτούς τους χαρακτήρες να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας και να διατηρούν την αθωότητά τους, όμως αυτοί συμπεριφέρονται σαν τις κακές μάγισσες της Δύσης» δήλωσαν μέλη της τοπικής δημοτικής αρχής τονίζοντας ότι κάποιες φορές οι καλλιτέχνες του δρόμου αναστατώνουν τα παιδιά και τους προκαλούν αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην πόλη. Από την άλλη μεριά όμως, οι καλλιτέχνες που ζουν από τα φιλοδωρήματα των περαστικών απάντησαν: «Η πόλη δημιούργησε μια νέα Τάιμς Σκουέαρ για τους τουρίστες και όταν οι τουρίστες έρχονται, ερχόμαστε κι εμείς για να δουλέψουμε. Η πόλη δημιούργησε μια Ντίσνεϊλαντ εδώ, αλλά τώρα δεν της αρέσει η Ντίσνεϊλαντ αυτή!»

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα