Η διατροφή που παρατείνει 25% τη ζωή

ΥΓΕΙΑΗ διατροφή που παρατείνει 25% τη ζωήΠέμπτη, Απρίλιος 27, 2017 - 19:58

Παράταση του προσδόκιμου ζωής από τα 81 έτη που είναι σήμερα στα 100; Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας A & M έδωσαν εμμέσως αυτήν την «υπόσχεση», καθώς με πειράματά τους σε ποντίκια πέτυχαν την κατά 25% παράταση του προσδόκιμου ζωής τους. Πώς; Ταϊζοντάς τα σε όλη τη διάρκεια του βίου τους με τροφές πλούσιες σε σπερμιδίνη.

Η σπερμιδίνη, μια ουσία που βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα σε τυριά υψηλής ωρίμανσης, όπως η γραβιέρα, η παρμεζάνα, το μπρι και το τσένταρ, και σε μανιτάρια, προϊόντα σόγιας, όσπρια, καλαμπόκι,

δημητριακά ολικής άλεσης και φύτρα σιταριού, μελετάται αρκετό καιρό από τους ερευνητές εξαιτίας της ιδιότητάς της να «διδάσκει» το ανοσοποιητικό σύστημα να «θυμάται» τα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό, προκειμένου, όταν εκτεθεί ξανά σε αυτά, να τους επιτεθεί.

Ομως η νέα έρευνα εστίασε σε μία άλλη ιδιότητα της σπερμιδίνης, στο ότι εμποδίζει τα κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος να αναπαράγονται. Αυτό συνεπάγεται πρόληψη της συσσώρευσης ουλώδους ιστού, ενός συμπτώματος στις περισσότερες ασθένειες του οργάνου, όπως η ίνωση του ήπατος και το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Με δεδομένο ότι το ήπαρ επιτελεί πάνω από 400 λειτουργίες απαραίτητες για τη ζωή, μεταξύ των οποίων η σύνθεση πρωτεϊνών του πλάσματος, η παραγωγή ορμονών και η απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα, η καταστροφή ερυθροκυττάρων, η αποθήκευση γλυκογόνου, και έχει κυρίαρχο ρόλο στον μεταβολισμό, η υγεία του αποτελεί από μόνη της προϋπόθεση για τη διασφάλιση της μακροζωίας.

Η πέμπτη αιτία

Οι ασθένειες του ήπατος αποτελούν την πέμπτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Η πειραματική έρευνα στηρίχτηκε στη χορήγηση της σπερμιδίνης σε μεγάλες ποσότητες εφ’ όρου ζωής.

Παρότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ακόμα και οι μικρότερες ποσότητες που λαμβάνονται από τις τροφές μπορεί να διασφαλίσουν την ευεργετική δράση της ουσίας, η έρευνά τους προσανατολίζεται τώρα στην ανάπτυξη και τη δοκιμή συμπληρωμάτων σπερμιδίνης στη διατροφή του ανθρώπου.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα