Η 22χρονη προστάτιδα του Ξηρού

16:44 7/1/2015 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΨάχνουν στον Ξηρό τον εκτελεστή των χρυσαυγιτών!Η 22χρονη προστάτιδα του ΞηρούΤετάρτη, Ιανουάριος 7, 2015 - 16:30

«Ο φιλήσυχος κηπουρός με το ποδήλατο!»

Εκπληκτοι έμειναν οι γείτονες του «ηλικιωμένου άντρα με το μούσι και τα μακριά μαλλιά» στην Ανάβυσσο, όταν διαπίστωσαν πως ο λιγομίλητος και φιλικός «Νίκος» που που είχε αναλάβει τις εργασίες συντήρησης του κήπου της κοντινής μονοκατοικίας ήταν ο «Μανώλης» της 17 Νοέμβρη, κατά κόσμον Χριστόδουλος Ξηρός! Στις καταθέσεις τους

σκιαγραφούν τη φαινομενικά ήσυχη καθημερινότητα και τη φιλήσυχη ζωή του υποτιθέμενου «επιστάτη» στο σπίτι που είχε νοικιάσει ο 30χρονος συνεργός του.

Καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις τους οι γείτονες περιγράφουν τον «Νίκο» ως έναν λιγομίλητο άνθρωπο που συνήθιζε να κυκλοφορεί με ποδήλατο και αγαπούσε τα ζώα. Χαρακτηριστικά, μια γειτόνισσά του φέρεται να περιγράφει: «Εκείνη την περίοδο είχαμε χάσει δύο μικρά γατάκια που φιλοξενούσαμε στο σπίτι. Προσδιορίζω το χρονικό διάστημα στις αρχές Ιουλίου. Βγήκαμε λοιπόν με την κόρη μου και τον γιο μου να τα αναζητήσουμε. Τη στιγμή που βρισκόμουν έξωθεν της εν λόγω οικίας εντόπισα έναν άντρα, ο οποίος φαινόταν μεγάλης ηλικίας, πάνω από 60 χρόνων, με ξανθά μαλλιά, ξανθό μούσι, με μεγάλα μυωπικά γυαλιά, σχετικά αδύνατο, να καθαρίζει την αυλή. Ο εν λόγω άντρας, τον οποίο αναγνωρίζω ως τον Χριστόδουλο Ξηρό, άνοιξε την πόρτα και με ρώτησε αν τα δυο γατιά που βρίσκονταν στην αυλή του ήταν δικά μας. Του αποκρίθηκα θετικά και μου είπε να μην ανησυχώ, γιατί πηγαίνουν εκεί και τα ταΐζει».
Αλλος κάτοικος της περιοχής αναφέρεται σε συνάντησή του με τον «Νίκο» το περασμένο καλοκαίρι, όταν τον είδε να κάνει ποδήλατο μαζί με μια γυναίκα. Για την καθημερινότητα του Ξηρού στο σπίτι της Αναβύσσου μίλησε και ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας. «Ο "Νίκος", όταν με είδε, μου συστήθηκε και αφού είχαμε ένα σύντομο χαιρετισμό, κάθισε ξανά στη θέση του μπροστά στον υπολογιστή. (...) Μετά τον χαιρετισμό δεν θυμάμαι να άκουσα ξανά τη φωνή του, καθώς ήταν ιδιαίτερα λιγομίλητος» είπε και πρόσθεσε πως σε συνάντησή του με τον 30χρονο συνεργό του Ξηρού «μία φορά μού είχε αναφέρει ότι ο "Νίκος" έκανε παρέα και συναντιόταν εκτός σπιτιού με μια γυναίκα που καταγόταν από τη Βουλγαρία και την οποία δεν έφερνε στο σπίτι, ενώ μία άλλη φορά μού είχε πει ότι θα ερχόταν στο σπίτι η κόρη του "Νίκου" και θα φιλοξενούνταν για λίγες μέρες».

Ο αστυνομικός που συνέλαβε τον Ξηρό αναφέρει στην κατάθεσή του πως ο τρομοκράτης δεν αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του και δεν αναφέρεται σε σκηνοθετημένο τροχαίο.

Στοιχεία

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως την πληροφορία ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός σύχναζε στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Νέας Μάκρης, Μαραθώνα και Κερατέας - Αναβύσσου οι αστυνομικές Αρχές την είχαν από τον Σεπτέμβριο.

Μετά την ολοκλήρωση της «τυπικής» απολογίας του τη Δευτέρα ενώπιον του 11ου τακτικού ανακριτή, ο Χριστόδουλος Ξηρός κρίθηκε προφυλακιστέος και επέστρεψε ξανά στις φυλακές Κορυδαλλού, ένα χρόνο μετά την απόδρασή του.

Η 22χρονη προστάτιδα του Ξηρού

Από τον
Θεοδόση Π. Πάνου

Η μυστηριώδης Αγγελική από το Αίγιο, που σπούδαζε σε ΑΕΙ της Κομοτηνής και την οποία προσπαθεί να εντοπίσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, είχε εξελιχθεί τον τελευταίο χρόνο σε προστάτιδα του Χριστόδουλου Ξηρού κατ' εντολήν ενός εκ των φυλακισμένων ηγετών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική, η 22χρονη φοιτήτρια εγκατέλειψε πριν από περίπου ένα χρόνο τις σπουδές της για να κατεβεί στην Αθήνα και να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην «προστασία» και την απόκρυψη του δραπέτη. Μάλιστα αυτό φέρεται να έγινε έπειτα από απαίτηση φυλακισμένου με ηγετικό προφίλ στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, τον οποίο η 22χρονη επισκεπτόταν συχνά στις φυλακές Κορυδαλλού και η παρουσία της στα επισκεπτήρια έχει αποτυπωθεί από τις κάμερες του σωφρονιστικού ιδρύματος. Πάντως η Αγγελική έχει λευκό ποινικό μητρώο και ήταν παντελώς άγνωστη στις αστυνομικές Αρχές.
Επειτα από τη σύλληψη του καταζητούμενου πρώην πιστολέρο της 17Νόεμβρη αποκαλύφθηκε πως η 22χρονη είχε νοικιάσει πριν από αρκετούς μήνες ένα «καθαρό» διαμέρισμα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, από το οποίο δεν αποκλείεται να πέρασε και ο Χριστόδουλος Ξηρός τις πρώτες ημέρες μετά την απόδρασή του. Τον περασμένο Μάρτιο ο ίδιος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής που τον συνέλαβε στην Ανάβυσσο περιπολούσε στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, καθώς είχε πληροφορίες πως κάπου εκεί κρυβόταν ο βαρυποινίτης δραπέτης.

Μαζί με άλλους συναδέλφους του εντόπισε τότε ένα λευκό αυτοκίνητο μάρκας Nissan, και στη θέση του συνοδηγού καθόταν κάποιος που έμοιαζε με τον Ξηρό. Το λευκό αυτοκίνητο χάθηκε στην οδό Ζησιμοπούλου, όταν ο οδηγός του αντιλήφθηκε πως έκαναν προσπάθεια να τον παρακολουθήσουν. Οπως προκύπτει τώρα, πιθανός προορισμός του ήταν το διαμέρισμα που είχε νοικιάσει η Αγγελική στην ίδια περιοχή!

Στην Αντιτρομοκρατική δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η 22χρονη φοιτήτρια να λειτουργούσε τελικά και ως «αγγελιαφόρος» μεταξύ του Χριστόδουλου Ξηρού και των ηγετικών στελεχών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς μεταφέροντας οδηγίες για την προετοιμασία της κινηματογραφικής απόδρασης από τον Κορυδαλλό, την οποία σχεδίαζαν.

«Εχω μήνες να μιλήσω με την κόρη μου»

«Η ΚΟΡΗ μου είναι μόλις 22 ετών και με καθαρό ποινικό μητρώο. Και ξαφνικά όλοι την παρουσιάζουν ως τη μεγαλύτερη τρομοκράτισσα! Δεν ξέρω... Δεν μπορώ να πιστέψω όλα όσα ακούω. Εγώ θέλω πρώτα να μάθω ότι το παιδί μου είναι καλά κι έπειτα να ξέρει ότι ο πατέρας της είναι δίπλα της»!

Για την κόρη του, τη νεαρή Αγγελική, για την οποία οι διωκτικές Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, καθώς φέρεται ως συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού, μίλησε χθες στην «Espresso» ο πατέρας της, ο οποίος θέλησε μέσω της εφημερίδας να της στείλει και ένα μήνυμα: «Θέλω η Αγγελική να ξέρει ότι είμαστε δίπλα της. Δεν συμφωνούμε με αυτά που την κατηγορούν ότι έχει κάνει.

»Ομως θέλω να με πάρει ένα τηλέφωνο να βεβαιωθώ ότι είναι καλά και μετά να πάμε μαζί στην Αστυνομία και να παραδοθεί» είπε ο πατέρας της και πρώην αντιδήμαρχος Αιγίου Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Εχουμε να μιλήσουμε μαζί της δύο μήνες. Ξέραμε ότι ήταν στην Κομοτηνή και ότι διάβαζε για την εξεταστική. Δεν ξέραμε τίποτα για Αθήνα. Οταν είδα τη φωτογραφία της στα κανάλια πήγα μόνος μου στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιγίου και είπα ότι αυτή είναι η κόρη μου».

Ανθρωποκυνηγητό για τον «Θεοχάρη»

ΣΕ ΠΛΗΡΗ εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών για τη σύλληψη του 30χρονου συνεργού του Χριστόδουλου Ξηρού, που συστηνόταν ως στρατιωτικός με το όνομα «Θεοχάρης (Χάρης) Χρυσάκης». Σύμφωνα με στοιχεία από τη δικογραφία, οι κάτοικοι της περιοχής και ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας περιγράφουν τον νεαρό άνδρα ως εξής: «Είναι γεροδεμένος, με ύψος 1,85, μελαχρινός, με στενό πρόσωπο, χωρίς γένια, και με τατουάζ». Ο «Χάρης» εμφανιζόταν ως υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (στη συνάντηση με τον ιδιοκτήτη εμφανίστηκε με στολή), αλλά δήλωνε αποσπασμένος στα πλωτά μηχανήματα ανεφοδιασμού των πετρελαιοφόρων του επιχειρηματία Λάτση.

Τα τατουάζ

Η γειτόνισσα στην οποία πλήρωνε το ενοίκιο αναφέρει για τον 30χρονο, σύμφωνα με πληροφορίες, πως είχε τατουάζ στην κνήμη του ενός ποδιού, καθώς επίσης και στο ένα από τα χέρια του. «Απ' όσο μπορώ να θυμηθώ, εγώ τον έχω δει περίπου τρεις φορές (...). Τελευταία φορά τον είδα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2014, οπότε και μου έκανε εντύπωση, γιατί φορούσε βερμούδα και γι' αυτό είδα το τατουάζ στο πόδι του (...). Τις φορές που τον είχα δει είχε τραυματισμούς στα πόδια ή δυσκολία στο περπάτημα (...)». Λόγω αυτών των αναφορών για το βάδισμα του 30χρονου, το οποίο προσομοιάζει με του εκτελεστή των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, οι αστυνομικές Αρχές εξετάζουν αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Λουτράκι: Τα τάπερ με βόμβες και το μπαράζ των επιθέσεων
ΕΚΤΟΣ από την εντυπωσιακή τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, στις φυλακές Κορυδαλλού, η ομάδα του Χριστόδουλου Ξηρού φαίνεται ότι προετοίμαζε και μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις. Αυτό προκύπτει από τους δεκάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς που ετοίμαζαν στη γιάφκα-κρησφύγετο στο Λουτράκι, την οποία είχε νοικιάσει από τον Οκτώβριο η Αγγελική Σ. με την πλαστή ταυτότητα που βρέθηκε στην Ανάβυσσο και έφερε τα στοιχεία Ελένη Μελάνη.

Το διαμέρισμα έκρυβε ένα ολόκληρο παρασκευαστήριο εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν αποθηκευτεί και ήταν έτοιμοι προς χρήση. Αν κι έως αργά το βράδυ των Φώτων οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προχωρούσαν σε καταμέτρηση και απομάκρυνση των ευρημάτων για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση, ο αριθμός των τάπερ με τις έτοιμες βόμβες, που είναι δεκάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να φτάσει και τα εκατό! Επίσης βρέθηκαν σακιά με νιτρική αμμωνία, μικρά μπουκάλια με άγνωστο υλικό και αρκετά καλώδια και πυροκροτητές.

Στην προεκλογική περίοδο

Τα ευρήματα κάνουν τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι η ομάδα Ξηρού ετοίμαζε ένα καταιγιστικό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Η γιάφκα του Λουτρακίου βρισκόταν σε ιδανικό σημείο, με πρόσβαση από το επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου δεν υπάρχουν κάμερες κυκλοφορίας και τον χειμώνα είναι ερημικά.

Εκεί βρέθηκαν τα κλεμμένα βαν και τζιπ που ενδεχομένως θα χρησιμοποιούνταν στην τρομοκρατική επίθεση ισοπέδωσης των φυλακών Κορυδαλλού, η οποία είχε σχεδιαστεί να γίνει την περασμένη Κυριακή, για την απελευθέρωση των φυλακισμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Οπως «πρόδωσε» το σχεδιάγραμμα που βρέθηκε στην Ανάβυσσο, στο βαν θα επέβαινε η ομάδα υποστήριξης με βαρύ οπλισμό και ενδεχομένως το τζιπ θα ήταν παγιδευμένο με την υπερβόμβα των 100 κιλών.

Ο «Γοργοπόταμος» και το οπλοστάσιο στην Ανάβυσσο

«Καθαρό» είναι το οπλοστάσιο που βρέθηκε στη γιάφκα της Αναβύσσου, όπως προκύπτει από τις βαλλιστικές εξετάσεις που έκανε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας. Από την εργαστηριακή εξέταση προέκυψε ότι το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του συλληφθέντος Χριστόδουλου Ξηρού καθώς επίσης και τα υπόλοιπα τρία πιστόλια και τα οκτώ πολεμικά τυφέκια καλάσνικοφ που κατασχέθηκαν στη μονοκατοικία- κρησφύγετο του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε τρομοκρατική ή άλλη εγκληματική ενέργεια.
Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι τι περιέχει ο σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής που βρέθηκε στο κρησφύγετο της Αναβύσσου, ο οποίος ενδέχεται να φωτίσει ακόμη περισσότερο τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όταν καταφέρουν οι ειδικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων να «σπάσουν» τους κωδικούς με τους οποίους ο Ξηρός ή οι συνεργοί του τον έχουν κλειδώσει.

Στον σκληρό δίσκο του κομπιούτερ ενδεχομένως κρύβονται πληροφορίες όχι μόνο για τις φυλακές Κορυδαλλού που αποτελούσαν στόχο της «Επιχείρησης Γοργοπόταμος», όπως την είχε «βαφτίσει» ο Χριστόδουλος Ξηρός, αλλά και στοιχεία για τη συλλογή των όπλων ή ακόμη και πληροφορίες για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας υποστήριξης. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει (όταν «ξεκλειδωθεί» ο υπολογιστής) αν υπάρχουν αρχεία για πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ψάχνουν για εννέα «καθαρά» πρόσωπα

ΜΠΟΡΕΙ η Αντιτρομοκρατική να κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς με τη σύλληψη του Ξηρού και την κατάσχεση του βαρέως οπλισμού του, όμως στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ ουδείς πιστεύει πως τελείωσαν με αυτή την υπόθεση. Σύμφωνα με τα ευρήματα στη γιάφκα της Αναβύσσου, ο Ξηρός προετοίμαζε με τους συνεργούς του ένα από τα πιο εντυπωσιακά τρομοκρατικά χτυπήματα, δηλαδή την ανατίναξη μιας ολόκληρης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού! Μάλιστα, η ομάδα του άλλοτε εκτελεστή της 17Ν φέρεται ότι είχε κάνει τουλάχιστον δύο πρόβες στον μαντρότοιχο της Α' πτέρυγας των φυλακών και τις κινήσεις της είχαν καταγράψει οι κάμερες του ιδρύματος.

Αγνόησαν

Ομως οι φύλακες δεν είχαν δώσει τότε σημασία! Στη συγκεκριμένη ομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, πρέπει να συμμετείχαν το λιγότερο δώδεκα άτομα. Ηδη ο ένας (ο Ξηρός, δηλαδή) έχει συλληφθεί, ενώ άλλα δύο άτομα έχουν ταυτοποιηθεί, η φοιτήτρια Αγγελική και ο ενοικιαστής της γιάφκας στην Ανάβυσσο με το όνομα «Θεοχάρης». Η Αντιτρομοκρατική προσπαθεί να ταυτοποιήσει άλλα εννέα πρόσωπα, τα οποία θα έπαιρναν μέρος στην εντυπωσιακή ενέργεια, για τα οποία όμως οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν το παραμικρό! Μάλιστα ο δείκτης δυσκολίας στην αναζήτησή τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, καθώς εκτιμάται πως τα περισσότερα από τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης είναι πρόσωπα που ποτέ δεν έχουν απασχολήσει τις Αρχές.

Keywords
εν λόγω, χρυση αυγη, ιανουάριος, καλοκαιρι, αει, αθηνα, συλληψεις, nissan, espresso, κομοτηνη, Χριστούγεννα, ηρακλειο, βαν, τζιπ, γαδα, τελη κυκλοφοριας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αγγελικη, ξανα, ελενη, ξανθα μαλλια, ποδηλατο, αιγιο, αστυνομια, αυτοκινητο, βουλγαρια, γυναικα, ζωα, κνημη, λουτρακι, ρωτησε, τηλεφωνο, υψος, φωτογραφια, nissan, αει, αμμωνια, βομβες, βραδυ, γατακια, γινει, γινεται, γυαλια, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δωδεκα, δωσει, δικτυο, εγινε, ειπε, εμειναν, ενεργεια, εν λόγω, εξετασεις, εξελιξη, ερευνες, ετων, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υποθεση, ιανουάριος, καμερες, μακρια, μαλλια, μηνες, ξανθα, ξανθο, ξηρος, ομαδα, οδηγος, οκτω, ονομα, ουσιαστικο, παιδι, παμε, πιστολια, πορτα, ρολο, σειρα, συλληψη, σπιτι, ταυτοτητα, τατουαζ, τζιπ, τρια, ηλεκτρονικος υπολογιστης, φοιτητρια, φωνη, φορα, χαθηκε, χριστοδουλος, αδυνατο, αγνωστο, αυλη, βαν, εξεταστικη, εννεα, φυλακες, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κηπουρος, καρδια, κυριακη, λευκο, μπροστα, πληροφοριες, ποδια, σπυροπουλος, ταπερ, θελω να, θετικα, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα