«Γράφει» με τα μάτια!

17:03 5/8/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Γράφει» με τα μάτια!Παρασκευή, Αύγουστος 5, 2016 - 17:01

Επαναστατική εφαρμογή από τον νέο επιστήμονα Βαγγέλη Σκόδρα επιτρέπει σε άτομα με σοβαρές παθήσεις να πληκτρολογούν στο κινητό ή το tablet

Ενα πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με σοβαρές παθήσεις που μπορούν να κινούν μόνο τα μάτια τους να πληκτρολογούν στο κινητό ή στο τάμπλετ τους, προσφέρει η επαναστατική εφαρμογή Eye Type, που φέρει την υπογραφή του νέου επιστήμονα Βαγγέλη Σκόδρα.

Η πρωτοποριακή εφαρμογή του 30χρονου υποψήφιου διδάκτορα του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας

του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πάτρας χρησιμοποιεί την κάμερα του τάμπλετ ή του κινητού για να εντοπίσει τα κέντρα των ματιών, εστιάζοντας στις κόγχες. Ετσι, όταν κάποιος κουνά το μάτι του, η εφαρμογή καταλαβαίνει τη θέση όπου βρίσκεται και την αντιστοιχεί με την οθόνη του τάμπλετ, στην οποία υπάρχουν κουτάκια με γράμματα.

«Αν, για παράδειγμα, το μάτι βρίσκεται πάνω δεξιά, αντίστοιχα σε ένα σημείο πάνω δεξιά θα έχει πάει και στο τάμπλετ. Στη συνέχεια η εφαρμογή διαβάζει ποιο γράμμα κοιτάει το μάτι και έτσι ξεκινά η διαδικασία της πληκτρολόγησης» εξηγεί ο Βαγγέλης Σκόδρας.
Το «Eye Type» απέσπασε το βραβείο καινοτομίας για το 2015 στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Πανευρωπαϊκός Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στον οποίο συμμετείχαν 54 χώρες από όλο τον κόσμο. Επίσης, βραβεύτηκε και από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, κατακτώντας το βραβείο «Computer Society Award».



Η εφαρμογή προορίζεται να λύσει σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας σε ανθρώπους που πάσχουν από αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (νόσος ALS), σύνδρομο εγκλεισμού (Locked-In Syndrome) ή τετραπληγία. Οπως αναφέρει, πάντως, ο 30χρονος, δεν διατίθεται προς το παρόν στο ευρύ κοινό. Και τούτο διότι, αφενός, χρειάζεται ακόμα ορισμένες βελτιώσεις και, αφετέρου, κάποιος που θα την κατεβάσει και δεν έχει κάποιο πρόβλημα μπορεί να θεωρήσει ότι δεν δουλεύει καλά και είναι άχρηστη.

«Η εφαρμογή προορίζεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μόνο κουνώντας τα μάτια τους» υπογραμμίζει ο κ. Σκόδρας, ο οποίος θα διαθέσει δωρεάν την εφαρμογή σε όποιον επικοινωνήσει μαζί του και επιθυμεί να την αποκτήσει. Το Eye Type είναι στα αγγλικά και τρέχει σε συσκευές που χρησιμοποιούν λειτουργικό Android, ενώ εφαρμόζεται καλύτερα στα τάμπλετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα