«Φιλοδωρήματα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ ανακρίτρια τους άφησε ελεύθερους με χρηματική εγγύηση 50.000 €«Φιλοδωρήματα»Δευτέρα, Οκτώβριος 7, 2019 - 16:58

❱❱ Μόνο το αδίκημα της δωροδοκίας παραδέχτηκαν οι τέσσερις εφοπλιστές που εμπλέκονται στο «καρτέλ» του λιμένα Θεσσαλονίκης

Ελεύθεροι με την καταβολή χρηματικής εγγύησης και μόνο έναν περιοριστικό όρο αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην ειδική ανακρίτρια οι 11 κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως,

η ανακρίτρια επέβαλε καταβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ στους τέσσερις εφοπλιστές ιδιοκτήτες των εταιριών με τα ρυμουλκά, ενώ στους άλλους επτά κατηγορουμένους, οι οποίοι είναι στελέχη των εταιριών και συνεργάτες των εφοπλιστών, επιβλήθηκε η καταβολή χρηματικής εγγύησης από 2.000 έως 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της εκβίασης και ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά σύγκρουση συμφερόντων λόγω ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρηματιών.

Παραδέχτηκαν μόνο το αδίκημα της δωροδοκίας, λέγοντας ότι έδιναν φιλοδωρήματα στους πλοηγούς για να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα κατά τη ρυμούλκηση των πλοίων, και επισήμαναν ότι αυτή η πρακτική ακολουθείται εδώ και χρόνια σε όλα τα λιμάνια. Ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, όπως και οι έξι πλοηγοί του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που υπηρετούσαν στον ΟΛΘ απολογούνταν από νωρίς χθες το πρωί στην ανακρίτρια και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις.

Η υπόθεση ήρθε στο φως ύστερα από εντατική έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ., που κράτησε πολλούς μήνες, με τη συνδρομή της υψηλής τεχνολογίας. Οι αστυνομικοί είχαν μετατρέψει το γραφείο του λιμενάρχη σε στούντιο... Big Brother με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα, έτσι χαρτογραφήθηκαν πλήρως το καρτέλ, οι εμπλεκόμενοι και οι «ταρίφες» του χρηματισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα των Αδιάφθορων, τουλάχιστον από τον Μάριο του 2018 οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν εκβιαστικές πρακτικές και τεχνικές εξαπάτησης στις διαδικασίες ρυμούλκησης πλοίων. Δωροδοκίες και εξυπηρετήσεις αποτελούσαν το αντικείμενο δράσης της λεγόμενης «μαφίας των ρυμουλκών», που ουσιαστικά εξουσίαζε το λιμάνι.

Έχουν καταγραφεί στο κατηγορητήριο η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι, όπως και η χρήση περισσότερων ρυμουλκών σκαφών από όσα χρειάζονταν, ύστερα από χρηματισμό. Με την τακτική αυτή του καθεστώτος που είχε πάρει τον έλεγχο του λιμανιού πολλοί επιχειρηματίες, που δεν «ευνοήθηκαν» από τις πρακτικές της ομάδας, έφτασαν στην οικονομική εξαθλίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα