Εξισώνει ομόφυλα με ετερόφυλα ζευγάρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕξισώνει ομόφυλα με ετερόφυλα ζευγάριαΠαρασκευή, Δεκέμβριος 11, 2015 - 14:00

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον γάμο

Οι διατάξεις του ανανεωμένου συμφώνου συμβίωσης που αφορούν και τα ομόφυλα ζευγάρια, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μαζί με διατάξεις σχετικές με το σωφρονιστικό σύστημα και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, βρίσκονται από

προχθές το βράδυ στη Βουλή, καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση. Σύντομα, μάλιστα, θα κατατεθεί τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών ώστε τα ζευγάρια «ανεξαρτήτως φύλου» να μπορούν να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Κληρονομικά δικαιώματα

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι επιλέξουν τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης θα απολαμβάνουν από εδώ και στο εξής τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν και από τον γάμο. Τα δύο μέρη αποκτούν και κληρονομικά δικαιώματα, «αναλόγως με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τους συζύγους». Συγκεκριμένα, επισημαίνεται:

«Στις προσωπικές σχέσεις των μερών του συμφώνου μεταξύ τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από τον γάμο, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση» και ότι «στις μη προσωπικές σχέσεις εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από τον γάμο, εκτός αν τα μέρη τις ρυθμίσουν διαφορετικά».

Επίσης, καθορίζονται θέματα που αφορούν τα παιδιά που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε 30 ημέρες από τη λύση ή την ακύρωσή του και αφορούν το τεκμήριο πατρότητας (τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο), το επώνυμο και τη γονική μέριμνα. Πάντως, το πολυνομοσχέδιο δεν αγγίζει το «καυτό» ζήτημα της υιοθεσίας, κυρίως όταν πρόκειται για ομόφυλα ζευγάρια!

Οσον αφορά τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά ζητήματα, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πρέπει να εκδοθεί εντός έξι μηνών. Οι διατάξεις αφορούν κάθε σύμφωνο συμβίωσης το οποίο καταρτίζεται στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής Αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα