Εξαφάνισαν σεισμογράφο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕξαφάνισαν σεισμογράφοΠέμπτη, Μάιος 29, 2014 - 16:24

Φτερά έκανε ο σεισμογράφος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είναι εγκαταστημένος στην Τραϊανούπολη Εβρου! Προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα ευρώ, οι «ποντικοί» δεν δίστασαν να κλέψουν ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο. Οι επιστήμονες στο ΑΠΘ, που συνέλεγαν τα στοιχεία από τον μεγάλο σεισμό της τάξης των 6,3 Ρίχτερ που έγινε μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου το περασμένο Σάββατο,

παραξενεύτηκαν όταν διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος σεισμογράφος δεν έστειλε το παραμικρό και αμέσως ξεκίνησαν για να δουν τι είχε συμβεί. Οταν έφτασαν, έμειναν με το στόμα ανοιχτό, καθώς κατάλαβαν ότι είχε κλαπεί.

Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για κυνηγούς μετάλλων, οι οποίοι άρπαξαν το μηχάνημα για να το πουλήσουν σε μάντρα με σκραπ, μια και δεν έχει άλλη χρησιμότητα. Το κόστος του σεισμογράφου -τελευταίας τεχνολογίας- αγγίζει τα 18.000 ευρώ, αλλά η αξία της λειτουργίας του είναι ανυπολόγιστη, αν αναλογιστεί κανείς ότι έδινε σημαντικά στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο σεισμολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θράκης Μανώλης Σκορδίλης ανέφερε ότι οι σεισμολόγοι στο ΑΠΘ σταμάτησαν να παίρνουν σήμα από τον εν λόγω σεισμογράφο το Σάββατο στις 3.55. Αμέσως ενημέρωσαν τον ΟΤΕ και μέσα σε λίγη ώρα εργαζόμενοί του έσπευσαν στον χώρο όπου και βρήκαν παραβιασμένη την είσοδο και το μηχάνημα να λείπει. Η Αστυνομία έχει αναλάβει τις έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες και φυσικά να βρεθεί ακέραιος ο σεισμογράφος και να εγκατασταθεί ξανά στην Τραϊανούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα