«Εσβησε» ο ζωγράφος της ψυχής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εσβησε» ο ζωγράφος της ψυχήςΠέμπτη, Νοέμβριος 6, 2014 - 16:30

Με τα μάτια βουρκωμένα, συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου είπαν χθες το στερνό αντίο στον Ηλία Ραυτόπουλο, τον άνθρωπο με τη σιδερένια θέληση, έναν από τους καλύτερους ζωγράφους που δημιουργούσε έργα τέχνης με το στόμα. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, ο οποίος είχε μείνει παραπληγικός μόλις στα 23 χρόνια του ύστερα από τροχαίο, άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Τρίτης, σε ηλικία 54 ετών, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στις Καλύβες Χανίων.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένιωσε έντονη αδιαθεσία ενώ βρισκόταν στο σπίτι του

και αμέσως μεταφέρθηκε από συγγενικά του πρόσωπα στο νοσοκομείο των Χανίων, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, δεν τα κατάφερε. Η καρδιά του τον είχε προδώσει. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε το πανελλήνιο που τόσα χρόνια θαύμαζε τον Ηλία Ραυτόπουλο για τη δύναμη της ψυχής του και τα μαθήματα θάρρους και αισιοδοξίας που παρέδιδε.

Ο Ελληνας καλλιτέχνης βρισκόταν μεταξύ των 800 ζωγράφων σε ολόκληρο τον πλανήτη που αποτυπώνουν έργα στον καμβά με τον χρωστήρα στο στόμα. Για χρόνια ζούσε και εργαζόταν στη Σουηδία, όπου, όπως είχε πει ο ίδιος, «το κράτος σέβεται τον άνθρωπο». Ζωγραφίζοντας με τα «χέρια» της ψυχής, ο 54χρονος είχε εκθέσει τα έργα του σε Αμερική, Ιαπωνία, Ισπανία, Αγγλία, Πορτογαλία και Αυστραλία. Μετρούσε εκατοντάδες έργα, παρουσιάσεις σε γκαλερί και αναρίθμητες βραβεύσεις.

Τον τελευταίο καιρό ο Ηλίας Ραυτόπουλος είχε επιστρέψει και ζούσε στην Κρήτη. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανοίξει την καρδιά του και είχε μιλήσει στην «Espresso» για τη ζωή του, τα έργα του και τα πιστεύω του. Λόγια γεμάτα γενναιότητα και αισιοδοξία. «Μην παραιτείσαι, Ελληνα. Εσύ είσαι για μεγάλα πράγματα. Γράψ' τους όλους στα παλιά σου υποδήματα. Σε έκαναν να χρωστάς. Δεν φταις εσύ. Σε πρόδωσαν. Θα αυτοκτονήσεις για τα χρέη; Συνέχισε να ζεις!
»Η αυτοκτονία είναι απελπισία. Κάνε κουράγιο. Οι Ελληνες είμαστε παιδιά του φωτός. Το αποδεικνύουν και οι χοροί μας» ήταν το μήνυμα που ο Ηλίας Ραυτόπουλος θέλησε να μεταφέρει μέσω της εφημερίδας σε όλους τους συμπατριώτες μας που περνούν δύσκολα.

Οσο για τα έργα του; Οπως είχε αποκαλύψει: «Τις περισσότερες δημιουργίες μου τις χαρίζω. Εμένα μου χαρίστηκε η ζωή, θα σκεφτώ τα έργα; Μέσα σε είκοσι λεπτά και μια στιγμή έμπνευσης μπορεί να ζωγραφίσω από μία γυναίκα μέχρι την Παναγία. Αρα; Αυτό το ταλέντο που μου έδωσε η φύση γίνεται πιο όμορφο όταν μοιράζεται».

Γιούλη Σταρίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα