«Εσβησε» ο «δάσκαλος της λύρας»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εσβησε» ο «δάσκαλος της λύρας»Τετάρτη, Φεβρουάριος 27, 2019 - 15:50

❱❱ Ενας από τους σπουδαιότερους εκφραστές της μουσικής παράδοσης, ο Γιώργης Καλομοίρης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών

Από τον
ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΙΖΑ

Τα Ανώγεια θρηνούν, μαζί κι ολάκερη η Κρήτη. Ενας από τους σπουδαιότερους εκφραστές της μουσικής παράδοσης του τόπου, ο Γιώργης Καλομοίρης ή Γιωργαντός, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Ο «δάσκαλος

της λύρας», όπως τον αποκαλούσαν, αφού πολλοί καλλιτέχνες της Κρήτης μαθήτευσαν κοντά του, το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο Καλομοίρης, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Νίκο Ξυλούρη, τον Ψαραντώνη και τον Βασίλη Σκουλά, άφησε πίσω του μια μεγάλη μουσική κληρονομιά.

Γεννημένος στα Ανώγεια το 1931, ο καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής έκανε τα πρώτα του βήματα στο Περαχώρι, εκεί όπου οι μερακλήδες του χωριού έπαιρναν στην παρέα τους τούς πιτσιρικάδες λυράρηδες και συμμετείχαν στα γλέντια που κρατούσαν μέρες ολόκληρες.

Σε ηλικία 12 ετών, μέσα στη μαυρίλα της Κατοχής, έπαιξε για πρώτη φορά λύρα μπροστά σε κοινό, κάνοντας ολόκληρο το χωριό να σαστίσει από το ταλέντο του, ενώ το 1948 έπαιξε επαγγελματικά για πρώτη φορά, πάλι στα Ανώγεια, σε έναν γάμο έχοντας στο πλευρό του τον αλησμόνητο Νίκο Ξυλούρη, με τον οποίο υπήρξαν φίλοι από παιδιά. Ο γάμος αυτός διήρκεσε δύο ολόκληρες μέρες, χωρίς παύση. Αυτή ήταν και η απαρχή της καλλιτεχνικής πορείας του Καλομοίρη. Αυτοδίδακτος και με «μουσικό αυτί» που ξεχώριζε τα μεγάλα ταλέντα μέσα από τη διδασκαλία του, ευτύχησε να συμπράξει καλλιτεχνικά με όλους τους ξακουστούς λυράρηδες της Μεγαλονήσου.

Στο Ηράκλειο

Γοργά η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια του χωριού του. Σιγά σιγά άρχισε να εμφανίζεται στο Ηράκλειο, στην Πεδιάδα, στο Μονοφάτσι, στο Ρέθυμνο και κατόπιν σε ολόκληρη την Κρήτη. Ο πρώτος του δίσκος 78 στροφών ηχογραφήθηκε το 1958 με το εκπληκτικό συρτό «Εγινες μάγισσα για με» και το «Δυστυχισμένος βρίσκομαι», που έγιναν τεράστιες επιτυχίες. Επειτα ηχογράφησε την «Κυπριωτοπούλα μου» (το 1959). Ως το 1968 είχε ηχογραφήσει 50 δισκάκια των 45 στροφών και από το 1969 ως το 1990 ηχογράφησε άλλους 21 μεγάλους δίσκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θρυλικός λυράρης εγκατέλειψε την Κρήτη για λίγα χρόνια και επέστρεψε εκεί, δημιουργώντας το δικό του στέκι στο Ηράκλειο. Εκεί έπαιζε με τη λύρα του και τραγουδούσε ως και μερικούς μήνες πριν από τον θάνατό του.

Η κηδεία του Γιώργη Καλομοίρη θα γίνει αύριο, Πέμπτη, από το Νεκροταφείο Ανωγείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα