Εσωσαν τη φορτάμαξα του... Γέρου του Μοριά!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕσωσαν τη φορτάμαξα του... Γέρου του Μοριά!Τετάρτη, Οκτώβριος 15, 2014 - 16:46

Λίγο έλειψε να γίνει... παλιοσίδερα το (ιστορικό) βαγόνι που το 1930 είχε μεταφέρει τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη! Μνημείο μιας ένδοξης βιομηχανικής εποχής, το βαγόνι, που είναι από τα παλαιότερα του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, κινδύνεψε να μετατραπεί σε σκραπ, αφού συμπεριλήφθηκε σε λίστα με τα προς διάλυση άχρηστα τροχαία υλικά του ΟΣΕ.

Η

θρυλική φορτάμαξα με αριθμό κυκλοφορίας Ζ11 2317 κατασκευάστηκε στο βελγικό εργοστάσιο της Baume Marpent στα τέλη του 19ου αιώνα (1888-1892) για λογαριασμό μιας από τις εταιρίες που είχαν αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία σιδηροδρόμου στην Ελλάδα. Το βαγόνι διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση και φυλάσσεται στους Μύλους Αργολίδας. Μάλιστα από τις 50 φορτάμαξες τις οποίες είχε παραγγείλει η Ελληνική Εταιρεία Μεσημβρινών Σιδηροδρόμων (ΕΜΣΕ) είναι η μόνη που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα.

Ο δήμαρχος Αργους - Μυκηνών Δημήτριος Καμπόσος ζήτησε επίσημα από τον ΟΣΕ να δοθεί άδεια να μεταφερθεί στους στρατώνες Καποδίστρια, σε φυλασσόμενο αρχαιολογικό χώρο, σε απόσταση 100 μέτρων από την κεντρική πλατεία του Αργους.

Μιλώντας στην «Espresso», ο κ. Καμπόσος εξήγησε πώς εντόπισαν τη φορτάμαξα, παρατημένη στους Μύλους: «Βρήκαμε ότι επρόκειτο για το ιστορικό βαγόνι από τον αριθμό του. Επρόκειτο να γίνει σκραπ. Ο δήμος επενέβη και διαφυλάξαμε αυτή την αυτοκινητάμαξα.

»Προχθές που ήρθε στο Αργος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος επισήμως ζητήσαμε να φέρουν τη φορτάμαξα σε εμάς. Εχουμε έναν περιφραγμένο χώρο στο κέντρο της πόλης, τους παλιούς στρατώνες Καποδίστρια, και μπορούμε να τοποθετήσουμε το βαγόνι σε εκείνο το σημείο, έτσι ώστε, αφού το φτιάξουμε και του δώσουμε το ύφος που είχε τότε, να αποτελέσει ιστορικό μνημείο». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το μόνο που θέλει η δημοτική αρχή είναι η άδεια να μεταφέρουν το βαγόνι στο σημείο όπου επιθυμούν.

Ο κ. Καμπόσος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο Γέρος του Μοριά ήταν μια μορφή που δρούσε μεταξύ Αρκαδίας, Αργολίδας και Μεσσηνίας. «Θα γίνει ένα ιστορικό μνημείο και θα βρίσκεται δίπλα στο βυζαντινό και το αρχαιολογικό μουσείο, δηλαδή μέσα σε έναν πολιτισμικό χώρο» είπε και τόνισε αγανακτισμένος: «Δεν είναι δυνατόν να βρίσκει ο λαός τέτοια μνημεία πεταγμένα, έτοιμα να πεταχτούν στη Χαλυβουργική και να γίνουν πρόκες, ενώ έπρεπε οι αρμόδιες Αρχές να φροντίζουν γι' αυτά».
Εύα Παπαδάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα