Επιχείρηση «φιάσκο» στον Σαρωνικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣυνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο α' μηχανικόςΕπιχείρηση «φιάσκο» στον ΣαρωνικόΠέμπτη, Σεπτέμβριος 21, 2017 - 13:57

❱❱ Λαθραία καύσιμα στο πλοίο «Lassea», που συμμετείχε στην άντληση καυσίμων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως το πλοίο «Lassea», το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ», όχι μόνο δεν είχε πιστοποιητικά, αλλά βρέθηκε και να έχει στις δεξαμενές του... λαθραία καύσιμα!

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των λιμενικών, στις δεξαμενές έρματος του πετρελαιοφόρου έχουν εντοπιστεί

περίπου 45 με 55 κυβικά πετρελαιοειδών μειγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

Οπως αναφέρουν πηγές από το Λιμενικό, η ποσότητα των πετρελαιοειδών που βρίσκονται μέσα στο δεξαμενόπλοιο «Lassea» δεν έχει ακόμη καταμετρηθεί. Πάντως, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο α' μηχανικός, οι οποίοι, όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές, οδηγήθηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία στην Εισαγγελία Πειραιά.

Στο μεταξύ, το «Lassea» βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ασπροπύργου, ενώ τη θέση του στη διαδικασία απάντλησης δεν έχει πάρει ακόμη άλλο πλοίο, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό. Κι αυτό γιατί κινδυνεύει να διαρρεύσει στη θάλασσα και το υπόλοιπο μαζούτ από τις δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Η στεγανοποίηση

Οπως τονίζουν οι ειδικοί, ακόμα κι αν έχει γίνει η διαδικασία στεγανοποίησης του βυθισμένου πλοίου, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα «συμπεριφερθεί» και αν υπάρχουν ρήγματα που δεν έχουν εντοπιστεί.

Από την πλευρά της, η πλοιοκτήτρια εταιρία του «Αγία Ζώνη ΙΙ» επιμένει ότι δεν προκύπτει σαφώς και με αποδεικτικά στοιχεία ότι η εξάπλωση της ρύπανσης οφείλεται στη βύθιση του δεξαμενόπλοιου και ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών στο υπουργείο Ναυτιλίας. «Επρεπε να περάσει μία εβδομάδα από το ναυάγιο, για να δεσμευτεί ο κ. υπουργός ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο η εξάπλωση της ρύπανσης να μην οφείλεται στο “Αγία Ζώνη ΙΙ” αλλά σε άλλο πλοίο» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οσο η αντιπαράθεση για το βυθισμένο πλοίο βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από τη ρύπανση. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Αρχιπέλαγος Θοδωρής Τσιμπίδης, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η ποσότητα του πετρελαίου που θα κατακαθίσει στον βυθό μπορεί να παραμείνει εκεί έως... 25 χρόνια, σκεπάζοντας το ίζημα της θάλασσας και νεκρώνοντάς το! Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει τρόπος να καθαριστεί, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα