Εμβόλιο ελπίδας

ΥΓΕΙΑΕμβόλιο ελπίδαςΔευτέρα, Νοέμβριος 26, 2018 - 16:54

❱❱ Δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να μειώσει τα κρούσματα του Αλτσχάιμερ

Κοντά σε ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα του Αλτσχάιμερ στο μισό ισχυρίζονται ότι βρίσκονται ερευνητές από το University of Texas Southwestern. Πειράματα που έκαναν σε ποντίκια επιβεβαίωσαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το εμβόλιο δρα εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να καταπολεμήσει τις ελαττωματικές πρωτεΐνες (βήτα αμυλοειδείς

και ταυ), η συσσώρευση των οποίων στον εγκέφαλο οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου.

Το εμβόλιο μετατρέπει τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος σε εργοστάσια παραγωγής μιας αλυσίδας τριών μορίων βήτα-αμυλοειδούς. Αναγνωρίζοντας τον «εισβολέα», το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να παράγει αντισώματα, ειδικά σχεδιασμένα να καταπολεμούν τη βήτα-αμυλοειδή και εμμέσως την ταυ πρωτεΐνη.

Πολεμοφόδια

Με το εμβόλιο ο οργανισμός εφοδιάζεται με πολεμοφόδια για να καταπολεμήσει τόσο τις πλάκες όσο και τις συσσωρεύσεις πρωτεϊνών πριν καν αυτές αρχίσουν να προκαλούν προβλήματα στην εγκεφαλική λειτουργία. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο όσους κινδυνεύουν να εμφανίσουν τη νόσο, αλλά και όσους πάσχουν από αυτή και βρίσκονται στα αρχικά στάδια.

Το νέο εμβόλιο έχει το πλεονέκτημα ότι χορηγείται επιφανειακά (υποδόρια και όχι ενδομυϊκά), μειώνοντας άμεσα τις τοξικές πρωτεΐνες (βήτα αμυλοειδείς και ταυ) στον εγκέφαλο σε ποσοστό που φτάνει το 40%-50%. Τα ενθαρρυντικά ευρήματα έχουν κάνει ήδη τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι βρίσκονται κοντά σε ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει τη νευροεκφυλιστική νόσο. Αν και δεν είναι η πρώτη προσπάθεια επιβράδυνσης της προόδου του Αλτσχάιμερ, άλλο ένα πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ότι δεν προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο όπως έκαναν τα προηγούμενα.

Σύμφωνα με τον δρα Roger Rosenberg, επικεφαλής του Κέντρου Νόσου Ατσχάιμερ στο University of Texas Southwestern, το εμβόλιο αποτελεί την «κορύφωση μιας δεκαετίας ερευνών που είχαν δείξει ότι ένα εμβόλιο μπορεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια να στοχεύσει το Αλτσχάιμερ». «Και μόνο η καθυστέρηση της έναρξης της νόσου κατά μία πενταετία θα συνιστούσε τεράστιο όφελος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους» τόνισε η δρ Doris Lambracht-Washington.

Keywords
Τυχαία Θέματα