Ελληνίδα «πάγωσε» τον χρόνο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕλληνίδα «πάγωσε» τον χρόνοΠέμπτη, Σεπτέμβριος 20, 2018 - 17:19

❱❱ Γενετίστρια απέδειξε ότι η υαλοποίηση είναι ασφαλής για κατάψυξη εμβρύων

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν ακόμα ερευνήτριες που δεν πτοούνται από τις δυσκολίες στον ανδροκρατούμενο κλάδο τους και κατακτούν τη μία επιτυχία μετά την άλλη. Μία από αυτές είναι η γενετίστρια Κατερίνα Χατζημελετίου, η οποία βραβεύτηκε πριν από μερικούς μήνες επειδή κατάφερε να γίνει η «γυναίκα που παγώνει τον χρόνο»!

Η επίκουρη καθηγήτρια Εμβρυολογίας - Γενετικής

στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ έγινε η πρώτη επιστήμονας σε παγκόσμιο επίπεδο που απέδειξε πως η υαλοποίηση είναι ασφαλής μέθοδος κατάψυξης ωαρίων, καθώς δεν επιφέρει βλάβες στη διαίρεση των κυττάρων και επιτρέπει τη γέννηση υγιών παιδιών.

«Παγώνεις τον χρόνο γιατί μπορείς να καταψύξεις ένα έμβρυο και ύστερα από κάποια χρόνια να το επαναφέρεις στη ζωή. Εγώ ουσιαστικά απέδειξα ότι η μέθοδος του παγώματος είναι ασφαλής» ανέφερε η καταξιωμένη γενετίστρια για το επίτευγμά της. Τα πλεονάζοντα έμβρυα που προκύπτουν από κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης ή τα έμβρυα που υπόκεινται σε βιοψία εκτίθενται αρχικά σε μια σειρά κρυοπροστατευτικών διαλυμάτων και, στη συνέχεια, τοποθετούνται σε ειδικές παγιέτες-φορείς, που σφραγίζονται ερμητικά και βυθίζονται σε ειδικά δοχεία φύλαξης με υγρό άζωτο στους -196°C. Η μέθοδος της υαλοποίησης δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των εμβρύων.

Η κυρία Χατζημελετίου κατάφερε να αποδείξει ότι το υλικό που χρησιμοποιείται για τη γρήγορη μέθοδο κατάψυξης, παρότι τοξικό, είναι ασφαλές σε κυτταρικό επίπεδο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να διερευνηθεί η ασφάλεια και άλλων κρυοπροστατευτικών μέσων και τεχνικών, όπως η βιοψία εμβρύων. Στην ερώτηση, πάντως, αν η ανακάλυψη αυτή καθιστά εφικτή στο μέλλον την κατάψυξη... ανθρώπων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη ζωή ύστερα από 100 χρόνια, απάντησε αρνητικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα