Εισαγγελική λειτουργός Αριστοτέλεια Δόγκα: «Το ωραιότερο και πολυτιμότερο δώρο της ζωής μου. Κυρία Κούλα… Σας ευχαριστώ»

Στο απόσπασμα «στήθηκε» το τελευταίο 24ωρο το ανθρώπινο πρόσωπο της Δικαιοσύνης, όπως ξεδιπλώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, μέσα από τη συγκλονιστική -αλλά αμφιλεγόμενη- αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα.

Η εισαγγελική λειτουργός, που έκανε το πανελλήνιο να ανατριχιάσει, φέρνοντας δάκρυα συγκίνησης στα μάτια των οικείων της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, δάκρυσε και η ίδια στη δικαστική αίθουσα όταν δέχτηκε τα κόκκινα τριαντάφυλλα που της πρόσφεραν οι

γονείς του θύματος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Λίγες ώρες αργότερα ανάρτησε στο προφίλ που μέχρι πρότινος διατηρούσε στο facebook φωτογραφία με το βάζο με τα τριαντάφυλλα τοποθετημένο σε περίοπτη θέση στο γραφείο της, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ευχαριστήσει και η ίδια τους γονείς της φοιτήτριας.

«Το ωραιότερο και πολυτιμότερο δώρο της ζωής μου. Κυρία Κούλα… Σας ευχαριστώ» ήταν το σχόλιο της εισαγγελικής λειτουργού που συνόδευε τη φωτογραφία.

Μόνο που το ακριβώς επόμενο πρωινό η προσωπική σελίδα της εισαγγελέως «κατέβηκε» από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η Αριστοτέλεια Δόγκα βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα», με αρκετούς -ακόμη και συναδέλφους της- να συζητούν σε πηγαδάκια ότι υπερέβη τα όρια, ότι ξεπέρασε τις διαχωριστικές γραμμές και ταυτίστηκε με την πλευρά του θύματος.

Η ίδια τόνισε στην αγόρευσή της, απευθυνόμενη στους γονείς της φοιτήτριας, λίγο προτού προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων, πως «εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω τον λόγο μου». Και αυτή της η αναφορά αντίκειται, κατά πολλούς, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο 332 (περί συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών) ότι «αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ακροατήριο οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη κατά τρόπο αμερόληπτο, ευπρεπή, απαθή και ψύχραιμο, διαπράττουν βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα».

Τα λόγια της και η αναφορά ότι αποτελεί «τη φωνή της Ελένης» ενδεχομένως να ικανοποίησαν το περί δικαίου αίσθημα που δημιουργείται αναπόφευκτα στους πολίτες σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα ή να απάλυνε τον αβάσταχτο πόνο των χαροκαμένων γονιών.

Όμως, στην πολύωρη αγόρευσή της η Αριστοτέλεια Δόγκα αιτιολόγησε λέξη προς λέξη κάθε σημείο της πρότασής της πριν καταλήξει στην ενοχή των κατηγορουμένων. Εξέτασε εξονυχιστικά κάθε στοιχείο, «σφυροκόπησε» μάρτυρες και κατηγορουμένους και μελέτησε κάθε λεπτομέρεια της ογκώδους δικογραφίας, όπως όφειλε να κάνει στο πλαίσιο των καθηκόντων της.

Η ίδια μετά τις αντιδράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της, στον οποίο δήλωσε την πρόθεσή της να δηλώσει αποχή και, όπως είπε, έλαβε την εντολή να παραμείνει στη θέση της.

Keywords
Τυχαία Θέματα