«Εφυγε» ο κάπτεν Νικόλας Φράγκος!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ«Εφυγε» ο κάπτεν Νικόλας Φράγκος! Τρίτη, Δεκέμβριος 13, 2016 - 16:24

Φτωχότερη πλέον η ελληνική ναυτιλία από τον θάνατο (σε ηλικία 90 ετών) του Χιώτη εφοπλιστή με το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, «έφυγε» ο καπετάν Νικόλας Φράγκος, ο σπουδαίος Χιώτης εφοπλιστής, ο οποίος διακρίθηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους πλοιοκτήτες των τελευταίων δεκαετιών. Ο θάνατός του έκανε φτωχότερη την ελληνική ναυτιλία, ενώ ο ίδιος άφησε πίσω του μεγάλο έργο σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Ο Νικόλαος Φράγκος είχε πλούσια φιλανθρωπική

δράση, καθώς υπήρξε ευεργέτης της Εκκλησίας αλλά και της γενέτειράς του, τα Καρδάμυλα Χίου. Η κηδεία του έγινε χθες από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κεφαλάρι.

Γόνος οικογένειας με παράδοση στον χώρο της θάλασσας (ο παππούς και ο πατέρας του ήταν πλοίαρχοι), ο εφοπλιστής γεννήθηκε το 1926, τελείωσε το γυμνάσιο στα Καρδάμυλα και έπειτα αποφοίτησε από τη Ναυτική Σχολή. Το 1947 ανέλκυσε το ναυάγιο ενός πλοίου της οικογένειάς του, που είχε βυθιστεί από τους Γερμανούς, και έτσι άρχισε την επαγγελματική πορεία του ως πλοίαρχος

Στον εφοπλιστικό στίβο εισήλθε το 1960 με την αγορά το πρώτου πλοίου του, το οποίο βάφτισε «Κάπταιν Φράγκος». Χρονιά-ορόσημο για τον εφοπλιστή ήταν το 1966, όταν συνεργάστηκε με τον δικηγόρο Νίκο Μουνδρέα και δημιούργησαν τη ναυτιλιακή εταιρία Good Faith Shipping Co. S.A. (με πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου), η οποία τη δεκαετία του '90 κατείχε τον μεγαλύτερο ελληνόκτητο στόλο.

Μεγάλος ευεργέτης της Μητρόπολης Χίου αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, ο καπετάν Νικόλας είχε, εκτός από σημαντική επαγγελματική δράση, εξαιρετικά πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Τιμήθηκε, μάλιστα, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ με τον Χρυσό Σταυρό, την ύψιστη διάκριση, σε τελετή στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ χρηματοδότησε παλαιότερα τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του: χορηγούσε υποτροφίες σε σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών, ενίσχυε οικονομικά τους απανταχού Χιώτες και ανέλαβε τη δαπάνη για τον εξωραϊσμό του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Ράχης Καρδαμύλων. Παράλληλα, υπήρξε μεγάλος δωρητής του Δρομοκαΐτειου Θεραπευτηρίου.



Στη μνήμη της συζύγου του Στέλλας Φράγκου, η οποία ήταν εκπαιδευτικός, χρηματοδότησε την κατασκευή της σχολικής πτέρυγας που φέρει το όνομά της, στο σχολείο των Καρδαμύλων. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Γιάννη, την Αγγελική, τη Μαρία και την Κατερίνα, που απεβίωσε. Ο Γιάννης Φράγκος μετά το διαζύγιο «βόμβα» με την Κλέλια Χατζηιωάννου, κόρη του εφοπλιστή Λουκά Χατζηιωάννου, παντρεύτηκε την πρώην γραμματέα του Ζελιάνα Χωρέμη.

Η Αγγελική Φράγκου, που μαζί με τον Γιάννη συνεχίζουν τη ναυτική παράδοση, έχει έναν γιο, τον οποίο απέκτησε με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας. Η άλλη κόρη του καπετάν Νικόλα, η Μαρία -παντρεμένη με τον χειρουργό Χαρίλαο Παππή και μητέρα δύο παιδιών-, είναι επιστήμονας και συγγραφέας. Τον Νοέμβριο του 1991 ο Νίκος Φράγκος απέκτησε ακόμα μία κόρη, την Κατερίνα, καρπό του έρωτά του με τη δικηγόρο Ολυμπία Κεχριμπάρη.

Keywords
Αναζητήσεις
ζελιανα χωρεμη φραγκου, ζελιανα χωρεμη
Τυχαία Θέματα