«Εφυγε» ο ερημίτης της Ζακύνθου

13:59 2/8/2017 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εφυγε» ο ερημίτης της ΖακύνθουΤετάρτη, Αύγουστος 2, 2017 - 13:58

Ο παπα-Γρηγόρης έζησε 38 χρόνια καταμεσής του Ιονίου Πελάγους, στη Μονή Στροφάδων

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος Ελληνας ερημίτης της Μονής Στροφάδων. Η ζωή του μοναχού-ασκητή πατέρα Γρηγόρη, που έζησε από το 1976 και για 38 ολόκληρα χρόνια καταμεσής του Ιονίου Πελάγους υπηρετώντας τη μονή-οχυρό όπου μόνασε και ετάφη ο πολιούχος της Ζακύνθου άγιος Διονύσιος, έμοιαζε με μυθιστόρημα.

Γεννημένος στον Αγαλά, ένα ορεινό χωριό της Ζακύνθου, χειροτονήθηκε μοναχός και

τότε επισκέφθηκε για πρώτη φορά την ιερά μονή, όπου έμεινε αρχικά έξι μήνες. Ηταν το 1976 όταν ο πατέρας Γρηγόριος αποφάσισε να υπηρετήσει στο μοναστήρι και από τότε το εγκατέλειπε ελάχιστες φορές τον χρόνο, για να επισκεφθεί τη Ζάκυνθο για κάποιες δουλειές.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι μία από τις ελάχιστες φορές που ο μοναχός βρέθηκε στη Ζάκυνθο ήταν στις 18 Νοεμβρίου του 1997, όταν έγινε ο ισχυρότατος σεισμός 6,6 R με επίκεντρο τις Στροφάδες, που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην ιστορική μονή!

Μόλις επέστρεψε, εντόπισε τις σοβαρές ζημιές, αλλά δεν εγκατέλειψε τη μονή. Τα πρώτα δέκα χρόνια είχε συντροφιά τους φαροφύλακες στις Στροφάδες, οι οποίοι άλλαζαν βάρδια κάθε 15 μέρες. Αργότερα αυτοματοποιήθηκαν οι φάροι και ο μόνος άνθρωπος που έβλεπε ήταν εκείνος που του έφερνε δύο φορές τον μήνα προμήθειες με το καΐκι της Μητρόπολης Ζακύνθου. Το καλοκαίρι και την άνοιξη επισκέπτονταν τα Στροφάδια οι κυνηγοί τρυγονιών, αλλά τον βαρύ χειμώνα, ιδίως αν είχε νοτιά, μπορούσε να περάσουν 40 και 50 ημέρες χωρίς να δει άνθρωπο.

Ο παπα-Γρηγόρης, όπως ήταν γνωστός σε εκείνους που επισκέπτονταν τα Στροφάδια, ήταν πολύ δημοφιλής σε όσους έτυχε να τον γνωρίζουν. Ωστόσο, ο μοναχικός τρόπος ζωής είχε επιπτώσεις στην υγεία του. Από το 2014 αναγκάστηκε να αφήσει τα αγαπημένα του Στροφάδια και να εγκατασταθεί στη Ζάκυνθο, καθώς αντιμετώπιζε καρδιακά και άλλα προβλήματα. «Εφυγε» ήσυχα, με το μυαλό του στα νησιά που τόσο αγάπησε. Η κηδεία του πατρός Γρηγόρη θα τελεστεί σήμερα (ώρα 5 μ.μ.) στη γενέτειρά του, τον Αγαλά Ζακύνθου.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα