Εφιάλτης με ηλιακή καταιγίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕφιάλτης με ηλιακή καταιγίδαΔευτέρα, Νοέμβριος 9, 2015 - 15:15

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έως το 2022 η Γη θα χτυπηθεί από το φυσικό φαινόμενο, με καταστροφικές συνέπειες για τις περιοχές στον πλανήτη που θα πληγούν

Αντιμέτωπος με ισχυρή ηλιακή καταιγίδα κινδυνεύει να έρθει ο πλανήτης μας τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στις περιοχές όπου αυτή θα έπληττε χειρότερα. Αν και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων δίνουν διορία έως το 2022, ήδη οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προετοιμάζονται καταστρώνοντας

σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες προκαλούνται από τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας μαγνητικής ενέργειας στον Ηλιο, που απελευθερώνεται ύστερα από έκρηξη. Συνήθως η ακτινοβολία περνάει πολύ μακριά από τη Γη, αλλά περίπου κάθε 100 χρόνια μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα χτυπάει τον πλανήτη. Τελευταία φορά που συνέβη ήταν το 1859, όταν προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος σε μεγάλες περιοχές της βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, εκρήξεις στις γραμμές του τηλέγραφου και πυρκαγιές στους τηλεγραφικούς σταθμούς. Το 2012 ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πέρασε πολύ κοντά από τον πλανήτη μας, ενώ έκθεση του 2013 προειδοποιούσε για επικείμενο χτύπημα, που οφειλόταν στην αλλαγή των πόλων στον Ηλιο.

Σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Τώρα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το 2022 οι πιθανότητες να χτυπηθούν οι ΗΠΑ και περιοχές της Ευρώπης από ισχυρό ηλιακό ηλεκτρομαγνητικό παλμό ανέρχονται σε 12%. Οι συνέπειες θα ήταν εφιαλτικές, καθώς θα καταστρέφονταν τα ηλεκτρικά δίκτυα, αφήνοντας για μήνες χωρίς ρεύμα τις περιοχές που θα πληγούν. Τα κινητά δεν θα λειτουργούσαν, θα «έπεφτε» το ίντερνετ, ενώ δεν θα μπορούσε να γίνει χρήση πιστωτικών καρτών. Επιπρόσθετα θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας δορυφόροι και το σύστημα GPS, δημιουργώντας χάος στις μετακινήσεις με πλοία, τρένα και αεροπλάνα, αλλά και προβλήματα στην εξόρυξη πετρελαίου. Ερευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ το 2008 υπολόγισε το συνολικό κόστος από τις καταστροφές σε 2.420.000.000 ευρώ μόνο για τις ΗΠΑ.

Με τις σημερινές μεθόδους, οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν τις ηλιακές καταιγίδες μόνο 15-60 λεπτά πριν να συμβούν. Γι' αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταστρώσει σχέδιο αντιμετώπισης, αναζητώντας συνεργασία και με ευρωπαϊκές χώρες. Παλιοί δορυφόροι αντικαθίστανται με καινούργιους, προηγμένης τεχνολογίας, ενώ σχεδιάζονται εγκαταστάσεις στη Γη, για να μεγαλώσουν τον χρόνο πρόβλεψης, καθώς και κλίμακα μέτρησης του κινδύνου. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο αντικατάστασης των μετασχηματιστών, για να προστατευτεί το ηλεκτρικό δίκτυο. Σε περίπτωση χτυπήματος προβλέπεται η ενεργοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών, που δραστηριοποιούνται στην περίπτωση φυσικών καταστροφών, αξιοποίηση σχολείων, πανεπιστημίων, ΜΜΕ, ασφαλιστικών εταιριών, ΜΚΟ και του ιδιωτικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα