Εδώ κατάμαυρο Πολυτεχνείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚαι εισαγγελική έρευνα για το σκοτεινό γκράφιτιΕδώ κατάμαυρο ΠολυτεχνείοΤρίτη, Μάρτιος 10, 2015 - 16:38

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το τεράστιο σκοτεινό γκράφιτι με το οποίο άγνωστοι κάλυψαν τους τοίχους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επί της οδού Στουρνάρη. Το περιστατικό προκάλεσε ήδη την παρέμβαση της εισαγγελίας, που αναζητεί τους υπαιτίους, ενώ η διοίκηση του ΕΜΠ δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την όψη του ιστορικού κτιρίου το συντομότερο δυνατόν.

Οι φωτογραφίες με τη μαύρη τοιχογραφία που εδώ

και μερικά 24ωρα καλύπτει την εξωτερική πλευρά του ΕΜΠ επί της Στουρνάρη και σε ένα μικρότερο τμήμα επί της Πατησίων έχουν ήδη κάνει τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας πλημμυρίδα σχολίων από τους χρήστες.

Ορισμένοι τάσσονται υπέρ του γκράφιτι, το οποίο χαρακτηρίζουν «έργο τέχνης» ή «πράξη αντίστασης», αλλά η συντριπτική πλειονότητα των σχολιαστών κάνει λόγο για «αμαύρωση» ενός νεοκλασικού κτιρίου, «κατάντια και υποβάθμιση» και θέτει το ερώτημα με ποιο δικαίωμα αποφασίζουν κάποιοι να «κάνουν τέχνη πάνω σε ένα δημόσιο ιστορικό κτίριο», χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.

«Πράξη που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή» χαρακτήρισε το γκράφιτι η Πρυτανεία του ΕΜΠ, που δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να επαναφέρει την όψη του του κτιρίου «το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο βέβαια των ιδιαίτερα περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του ιδρύματος». Πιο σκληρή ήταν η αντίδραση του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων ΑΕΙ, που τόνισε ότι το γκράφιτι στο ΕΜΠ αποτελεί την «αποκορύφωση» των πράξεων βανδαλισμού σε βάρος πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και ειδικότερα έκανε λόγο για «βεβήλωση ενός ιστορικού κτιρίου».

Ερευνα από την εισαγγελία

Για το θέμα πήρε θέση το υπουργείο Παιδείας αναφέροντας σε σχετικό δελτίο Τύπου ότι «οι εκφράσεις αυθόρμητης τέχνης της νέας γενιάς» είναι σεβαστές, αλλά η συγκεκριμένη πράξη «υπερέβη τα όρια». Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο «απεικόνισε την κρίση στη χώρα» και συγχρόνως «κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ και βανδάλισε το αρχιτεκτονικό μνημείο». Σε κάθε περίπτωση η εισαγγελία της Αθήνας αρχίζει κατεπείγουσα έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της «διακεκριμένης φθοράς σε αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος».

Keywords
Τυχαία Θέματα