Εχασε τη μάχη ο Μηνάς Xατζησάββας!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔΥΣΤΥΧΩΣΕχασε τη μάχη ο Μηνάς Xατζησάββας!Τρίτη, Δεκέμβριος 1, 2015 - 12:08

Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος νοσηλευόταν στην Εντατική, έπειτα από τριπλό εγκεφαλικό που υπέστη την προηγούμενη Δευτέρα

«Σκέφτεστε τον θάνατο, κύριε Χατζησάββα;» Η παραπάνω ερώτηση έγινε στον δημοφιλή ηθοποιό το περασμένο καλοκαίρι. «Είμαστε σε μόνιμη διαπραγμάτευση μαζί του, έτσι δεν είναι; Εγώ, πάντως, πιστεύω πως δεν υπάρχει τίποτα μετά τη ζωή.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Τίποτα απολύτως! Η ζωή μας

είναι ό,τι είμαστε, τελεία και παύλα» είχε απαντήσει τότε. «Γι' αυτό θέλω να δουλεύω, να δουλεύω, να δουλεύω. Αν δεν είχα τη δουλειά μου να με κρατάει, δεν ξέρω τι θα έκανα... Οσο έχω ακόμη δυνάμεις, ας παιδεύομαι. Περνάει καλύτερα έτσι η ζωή». Δυστυχώς, ο 67χρονος ηθοποιός έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή, κάνοντας αυτό που αγαπούσε μέχρι το τέλος του. Υστερα από περίπου μία εβδομάδα νοσηλείας, ο Μηνάς Χατζησάββας έχασε τελικά τη μάχη με τον θάνατο, χθες στις 20.24, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση έπειτα από τριπλό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους γιατρούς του, ο αγώνας που έδινε υπήρξε άνισος από την αρχή. «Ο κ. Χατζησάββας βρισκόταν σε κώμα, αντιμετωπίζοντας εκτεταμένη και διαρκή εγκεφαλική αιμορραγία» δήλωσε στην «Espresso» ιατρική πηγή του νοσοκομείου.

Βεβαρημένη υγεία

«Οι ελπίδες για πλήρη αποκατάστασή του, από ιατρικής πλευράς, ήταν σχεδόν μηδενικές. Κι αυτό γιατί δεν μπορούσε να γίνει καμία χειρουργική επέμβαση, αφού ο οργανισμός του -πριν από τα εγκεφαλικά- ήταν ήδη βεβαρημένος από καρδιολογικά προβλήματα» συνέχισε ο ίδιος άνθρωπος, συμπληρώνοντας ότι, ακόμη και αν ζούσε, θα ήταν κλινήρης και δεν θα είχε επικοινωνία με το περιβάλλον του.
Ενεργός επαγγελματικά έως το τέλος, ο δημοφιλής ηθοποιός ετοιμαζόταν για την επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος», όπου κρατούσε έναν από τους βασικούς ρόλους, ενώ έκανε και πρόβες για το θεατρικό έργο «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου», που ήταν προγραμματισμένο να ανέβει τον Ιανουάριο.



Γεννημένος το 1948 στην Αθήνα, ο Μηνάς Χατζησάββας μεγάλωσε στους κόλπους μιας ευτυχισμένης οικογένειας στη Νέα Σμύρνη. Οι γονείς του δεν είχαν καμία σχέση με τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Οπως είχε πει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, ο πατέρας του έφτιαχνε σαλάμια και η μητέρα του ήθελε ο Μηνάς να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του ή να πιάσει δουλειά σε τράπεζα. Εκείνος, όμως, είχε άλλα όνειρα. Η σκέψη να γίνει ηθοποιός άρχισε να καλλιεργείται στο μυαλό του ένα βράδυ, που τον πήγε η αδελφή του να δει την ταινία «Πίτερ Παν» σ' έναν θερινό κινηματογράφο στη Νέα Σμύρνη. Το περιστατικό το αφηγήθηκε ο ίδιος πέρυσι το καλοκαίρι, συμπληρώνοντας μ' ένα μικρό παράπονο ότι μπορεί να διέγραψε μια μεγάλη πορεία στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά, ωστόσο τον ρόλο του Πίτερ Παν δεν τον έπαιξε ποτέ.

Το «μικρόβιο» της υποκριτικής, παρά τις όποιες αντιδράσεις του περίγυρού του, δεν έφευγε από μέσα του. Περισσότερο κατασταλαγμένος πια, ανακοίνωσε στους γονείς του την απόφασή του να βαδίσει σε καλλιτεχνικά μονοπάτια. Στη μητέρα του αυτό δεν άρεσε πολύ, ωστόσο ο πατέρας του τού έδωσε την ευχή του. Κάπως έτσι, ο Μηνάς Χατζησάββας βρέθηκε στο αεροπλάνο για τη Γαλλία. Εμεινε εκεί για έναν χρόνο, σε ηλικία 18 ετών, φοιτώντας στη δραματική σχολή του Ρενέ Σιμόν, όπου είχε την ευκαιρία να δοκιμαστεί σε περισσότερους από 50 ρόλους. Εν τω μεταξύ, για να τα βγάλει πέρα έκανε ένα σωρό δουλειές - είχε ντυθεί μέχρι και αεροπόρος της Ολυμπιακής, διαφημίζοντας τα ελληνικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ του Παρισιού!



Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έγινε δεκτός στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στην τάξη του Μηνά ήταν πολλοί ακόμη γνωστοί ηθοποιοί: Υβόννη Μαλτέζου, Αννα Βαγενά, Κατιάνα Μπαλανίκα, Κώστας Αρζόγλου, Νίκος Σκυλοδήμος, Μαριάννα Τόλη, Βάσια Τριφύλλη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Νίκος Απέργης και Τιτίκα Στασινοπούλου. Ο ίδιος βγήκε επαγγελματικά στο θέατρο το 1965 -ακριβώς πριν από 50 χρόνια-, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Πάρη από τον «Ρήσο» του Ευριπίδη, που ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, σε παραγωγή του Εθνικού και σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη. Το 1970, ο Χατζησάββας υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας του Ελεύθερου Θεάτρου, που σημείωσε τεράστια επιτυχία. «Μέσα στην ομάδα (σ.σ.: του Ελεύθερου Θεάτρου) πολιτικοποιήθηκα. Hμουν από μια οικογένεια που δεν είχε σχέση με την πολιτική. Πολιτικοποιήθηκα πραγματικά - ήταν και χούντα, μην το ξεχνάμε...» θα δηλώσει πολλά χρόνια μετά.

Συλλογές διηγημάτων

Από το 1978 ως το 1983 συνεργαζόταν σε σταθερή βάση με την πρώτη κρατική σκηνή, ενώ ap;o το 1984 ως το 1998 δούλεψε στο Ανοιχτό Θέατρο. Ο ίδιος είχε ταλέντο και στη συγγραφή. Υπέγραψε τρεις συλλογές διηγημάτων με το ψευδώνυμο Πρόδρομος Σαββίδης. Πρόκειται για τα βιβλία «Σπέρμα», «Η Χαμένη», «Δύο Σταγόνες Βροχή». Eγραψε και σενάρια με το ίδιο ψευδώνυμο. Μάλιστα, το 1995 τιμήθηκε και με βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η Ζωή ενάμισι χιλιάρικο». Στο θέατρο είχε στο ενεργητικό του πολλούς και σημαντικούς ρόλους, τόσο από το διεθνές όσο και από το ελληνικό ρεπερτόριο. Εχει παίξει σχεδόν τα πάντα. «Στον χώρο του θεάτρου κερδίζεις άπειρα πράγματα. Το κυριότερο; Είσαι κοντά στον άνθρωπο. Κι αν δεν είσαι κοντά στον άνθρωπο, χάνεσαι. Εμείς οι ηθοποιοί ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή με κόσμο, με την τρυφερότητα, την αγάπη, αλλά και τη βρομιά του είδους μας... Το θέατρο είναι μεγάλη ιστορία. Είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο - δεν γινόμαστε όλοι, βέβαια, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και στη ζωή;» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το περασμένο καλοκαίρι. Τότε αποκάλυψε και τους ρόλους που του έμειναν απωθημένο: Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ και Βασιλιάς Ληρ.



Ο Μηνάς Χατζησάββας βρέθηκε στην Επίδαυρο αρκετές φορές, αποσπώντας θετικές κριτικές και προκαλώντας συζητήσεις κάποιες φορές, όπως το 1997, που εμφανίστηκε γυμνός για τις ανάγκες της τραγωδίας «Βάκχες» του Ευριπίδη. Μεγάλο ήταν και το ταξίδι του στο σινεμά. Η πρώτη ταινία όπου έπαιξε ήταν «Οι Ομορφες Μέρες», το καλοκαίρι του 1969. Ο ίδιος έκανε τεράστιες επιτυχίες στην τηλεόραση, όπου μπήκε σχετικά μεγάλος σε ηλικία, στα 45 του χρόνια, κρατώντας βασικούς ρόλους σε δημοφιλείς σειρές, όπως «Αναστασία», «Κόκκινος κύκλος», «Δέκατη εντολή», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Απών» και «Νυχτερινό δελτίο».


Μακριά από τη δημοσιότητα τα προσωπικά του

Την προσωπική ζωή του ο Μηνάς Χατζησάββας την κρατούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Στις προσωπικές μου σχέσεις προσπαθώ να δώσω χώρο όσο μου το επιτρέπει ο εγωισμός μου. Για να 'ναι κανείς με κάποιον άνθρωπο αρκετά χρόνια, πάει να πει ότι υπάρχουν και από τις δύο πλευρές παραχωρήσεις. Αλλιώς δεν γίνεται» είχε δηλώσει. Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ τις ανασφάλειές του. «Θέλω να μ' αγαπάνε. Δεν ξέρω γιατί... Είναι αδυναμία, είναι κόμπλεξ; Μερικές φορές κιόλας, εις βάρος άλλων πραγμάτων, πιθανόν να μη λέω μερικές φορές την αλήθεια, ακριβώς γιατί αυτός που έχω απέναντί μου θέλω να μ' αγαπήσει. Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτό... Φοβάμαι ότι είναι φοβερή αδυναμία δική μου, ενώ μ' αρέσει να συγκρούομαι για να υπάρχει αποτέλεσμα - γιατί χωρίς σύγκρουση δεν υπάρχει. Παρ' όλα αυτά, στην προσωπική μου ζωή θέλω να μ' αγαπάνε» έχει γράψει για τον εαυτό του.

Keywords
νικος απεργης, καλοκαιρι, espresso, θεατρο, αθηνα, νέα, τραπεζες, γαλλια, ελλαδα, αννα, θεσσαλονικη, απωθημένο, ληρ, εθνικη τραπεζα, βιβλια, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη, φεστιβαλ θεσσαλονικης, δουλεια, εγκεφαλικο, εγωισμος, ηθοποιοι, ηθοποιος, ιατρικη, μητερα, ονειρα, σινεμα, σμυρνη, τηλεοραση, χθες βραδυ, χουντα, αγαπη, αδυναμια, αεροπλανο, ανθρωπος, αννα, αρζογλου, βραδυ, γινει, γονεις, δυστυχως, δικη, δρωμενα, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, εβδομαδα, εμειναν, επικοινωνια, επιτυχια, ετων, εφυγε, ζωη, υβοννη, ιδιο, ηλικια, κυριε, ληρ, μακρια, μικρο, μυαλο, νεα σμυρνη, ομαδα, παντα, οιδιπους τυραννος, οιδιπους, οικογενεια, περιβαλλον, πηγη, ρολο, σαββιδης, σειρες, σουπερ μαρκετ, σκηνοθεσια, σουπερ, φεστιβαλ, αγωνας, απωθημένο, δουλειες, ελληνικα, ερχομαστε, κωστας, σκηνη, σωρο, ταξιδι, τραπεζα, θελω να
Τυχαία Θέματα