«Εμπόδια» μέσα στον τύμβο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Εμπόδια» μέσα στον τύμβοΔευτέρα, Σεπτέμβριος 15, 2014 - 14:01

Στον θάλαμο πίσω από τις Καρυάτιδες κατόρθωσαν να εισέλθουν την περασμένη Παρασκευή οι αρχαιολόγοι, «τρυπώνοντας» ουσιαστικά μέσα από την τρύπα που υπήρχε στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Οπως διαπίστωσαν, σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση βρίσκεται η δομική κατάσταση του τρίτου θαλάμου του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Ο θόλος του θαλάμου βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, εξαιτίας κυρίως των επιφανειακών επιχώσεων.

Στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών τονίζεται:

«Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ό,τι στους προηγούμενους δύο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, ενώ η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη. Εσωτερικά, η θόλος είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο, ακριβώς όπως και στους προηγούμενους θαλάμους».

Μαρμάρινη επικάλυψη

Οσον αφορά τους τρεις κατακόρυφους τοίχους -ανατολικό, δυτικό και βόρειο- στο ορατό μέρος, σημειώνεται ότι επαναλαμβάνεται η ίδια μορφή μαρμάρινης επικάλυψης, όπως και στους δύο προηγούμενους θαλάμους, με ορθοστάτες, στέψη και ιωνικό επιστύλιο. Στο εμφανές μέρος του νότιου τοίχου δεξιά και αριστερά του θυρώματος συνεχίζεται η μαρμάρινη επικάλυψη. Οι υπερκείμενοι πωρόλιθοι καλύπτονται με επίχρισμα κόκκινου χρώματος, ενώ έχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπέρθυρου.

«Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος από την εσωτερική επιφάνειά της. Στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις και διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού» τονίζουν οι αρχαιολόγοι.

Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν αποκολλήσεις τεμαχίων, τα οποία εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της επίχωσης, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι αποκολλήσεις έγιναν λόγω έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου. Αναφέρουν πως το νότιο τμήμα του θαλάμου φορτίζεται από γαίες ύψους 2 μέτρων, ενώ στο βόρειο τμήμα οι γαίες έχουν ύψος 12-13 μέτρα.

Οι αρχαιολόγοι διευκρινίζουν ότι με βάση τα τεχνικά δεδομένα δεν είναι δυνατή η ασφαλής εκτέλεση εργασιών στον τρίτο θάλαμο και σημειώνουν ότι προχωρούν σε εφαρμογή μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης που θα απαιτήσουν αρκετές ημέρες εργασίας, ενώ η απομάκρυνση του χώματος θα γίνεται τμηματικά.

Επιπλέον συνεχίζονται οι εργασίες γεωμετρικής τεκμηρίωσης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του, ενώ ο Δήμος Αμφιπόλεως τοποθέτησε νυχτερινό φωτισμό και σύστημα ασφαλείας.

Επιστολή Κ. Περιστέρη

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής στην Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη απαντά στην επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην οποία γίνεται λόγος για άσκηση πίεσης από το υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά την αρχαιολογική έρευνα. «Η ανασκαφή διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μια αξιόλογη ομάδα συνεργατών, που εργαζόμαστε με απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ μας έχοντας την πλήρη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας» σημειώνει στην αντίστοιχη επιστολή της η κυρία Περιστέρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα