Δουλειά στα χωράφια με 3.000 ευρώ μισθό προσφέρει η Ελβετία

ΚΟΣΜΟΣΔουλειά στα χωράφια με 3.000 ευρώ μισθό προσφέρει η ΕλβετίαΤρίτη, Μάιος 26, 2015 - 14:59

Πρώτος μισθός 2.000 ευρώ και αν όλα πάνε καλά, από τον δεύτερο μήνα αύξηση 50%. Φαντάζει ιδανική θέση εργασίας και περιμένει κάθε ενδιαφερόμενο μετανάστη ή αιτούντα πολιτικό άσυλο στην Ελβετία, ιδίως αν προέρχεται από την Αφρική.

Η Ενωση Ελβετών Αγροτών ξεκινά εκστρατεία υποδοχής μεταναστών, τους οποίους προτίθεται να εντάξει επαγγελματικά στις αγροτικές εργασίες, φυσικά επί πληρωμή και με παράλληλες παροχές,

όπως η διδασκαλία της γλώσσας που ομιλείται στο καντόνι στο οποίο θα προσληφθούν.

«Προσφέρουμε τους μισθούς που προβλέπονται στις συμβάσεις εργασίας ανά κατηγορία, καθώς και την ικανότητα να μάθουν μια από τις τέσσερις εθνικές γλώσσες που ομιλούνται στην Ελβετία» δηλώνουν οι αγρότες. Μισθοί και συνθήκες εργασίας είναι πραγματικά ελκυστικές για εκείνους που θα ενδιαφερθούν. Μάλιστα συγκριτικά είναι πολύ καλύτερες από τις συνθήκες εργασίας και τα λίγα ευρώ μεροκάματο που δίνονται στη νότια Ευρώπη. «Πληρώνουμε τον νόμιμο ελάχιστο μισθό 2.300 φράγκα (2.000 ευρώ) τον πρώτο μήνα και 3.200 φράγκα (3.000 ευρώ περίπου) από τον δεύτερο και μετά» λένε από την Ενωση Αγροτών.

Για να μην υπάρχουν ωστόσο παρανοήσεις, κίνητρο για τους Ελβετούς αγρότες δεν είναι αποκλειστικά το πνεύμα αλληλεγγύης προς τους έχοντες ανάγκη. Το πρόβλημά τους είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα εργάζονται Πολωνοί και Πορτογάλοι μετανάστες. Ομως, επειδή έχουν χιλιάδες Αφρικανούς, αναρωτήθηκαν αν ήταν καλύτερο να τους προσφέρουν θέση εργασίας σε αγρούς και χωράφια αντί να τους βλέπουν να γυρίζουν άπραγοι στους δρόμους των πόλεων και των χωριών της χώρας τους, όπου οι κάτοικοι τούς ανέχονται μετά βίας.

«Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται στην Ελβετία τουλάχιστον τρία χρόνια, άλλοι έξι και επειδή υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στον τομέα της γεωργίας, φαίνεται καλή ιδέα να τους προσφέρουμε εργασία» σημειώνει ο καθηγητής Ετιέν Πιγκέ, που ασχολείται με τη μεταναστευτική πολιτική στο πανεπιστήμιο Neuchatel. Πιστεύει επίσης ότι και το κράτος θα έχει όφελος, επειδή θα μειωθεί το κόστος για κάθε μετανάστη ή για κάθε πρόσφυγα που ζητεί άσυλο, αφού θα μειωθεί η χρηματική επιβάρυνση κατά 10% στον μισθό των Ελβετών φορολογούμενων.

Κάτια Γιαπαλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα