Δορυφόροι «ζόμπι»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔορυφόροι «ζόμπι»Δευτέρα, Σεπτέμβριος 24, 2018 - 17:51

❱❱ Σοβαρός κίνδυνος για τη Γη τα πάνω από 20.000 μεγάλα διαστημικά σκουπίδια

Σε έναν από πιο σοβαρούς κινδύνους για τη Γη έχουν εξελιχθεί περισσότερα από 20.000 μεγάλα διαστημικά σκουπίδια, μεταξύ των οποίων δορυφόροι «ζόμπι», καθώς η συνολική μάζα τους είναι μεγαλύτερη από τον Πύργο του Αϊφελ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), τα σχετικά μεγάλα και ανιχνεύσιμα αντικείμενα σε χαμηλή τροχιά έως 2.000 χλμ. εκτιμώνται

σε 15.900, όμως δεν είναι τα μόνα. Η NASA εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερα από 500.000 διαστημικά σκουπίδια διαφόρων μεγεθών, από ολόκληρους εν λειτουργία ή αδρανείς δορυφόρους, ηλιακά πάνελ, τμήματα πυραύλων έως βίδες και παξιμάδια, τα οποία προκαλούν καθημερινό πονοκέφαλο στους ελεγκτές των δορυφόρων.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που έγινε γνωστό συνέβη στις 23 Αυγούστου 2018, όταν ο ευρωπαϊκός δορυφόρος επιτήρησης της Γης Sentinel-3B αναγκάστηκε να αλλάξει τροχιά για να αποφύγει ένα επικίνδυνο θραύσμα. Εναν μήνα νωρίτερα οι ελεγκτές της ESA πρόλαβαν να αλλάξουν στο παρά πέντε την πορεία του Cryosat-2, για να αποφύγουν ανάλογη ζημιά.

Ηδη αρκετές ομάδες επιστημόνων εργάζονται για να βελτιώσουν τις μεθόδους υπολογισμού των τροχιών των δορυφόρων και των θραυσμάτων, ενώ η Διεθνής Επιτροπή για τον Συντονισμό των Διαστημικών Θραυσμάτων έχει εκδώσει οδηγίες προς εταιρίες, οργανισμούς και κράτη να αδειάζουν τα καύσιμα των δορυφόρων που «βγαίνουν στη σύνταξη» ή να τους κατεβάζουν σε χαμηλότερη τροχιά, ώστε να καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Μοναδικό «όπλο» κατά της ρύπανσης αποτελεί μέχρι στιγμής ο δορυφόρος RemoveDEBRIS, γνωστός και ως «σκουπιδιάρης του Διαστήματος», ο οποίος θα επιχειρήσει μελλοντικά τη συλλογή των διαστημικών σκουπιδιών με δίχτυα και καμάκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα