Διπλός κίνδυνος

21:15 8/6/2018 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΔιπλός κίνδυνοςΠαρασκευή, Ιούνιος 8, 2018 - 21:14

❱❱ Οι καπνιστές με καρκίνο του προστάτη είναι πιθανό να εμφανίσουν νέους όγκους

Οι καπνιστές με καρκίνο του προστάτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή των όγκων, μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος ή ακόμα και να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν. Σύμφωνα με νέα αυστριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «JAMA Oncology», οι καπνιστές ήταν 40% πιθανότερο να εμφανίσουν νέους όγκους μετά τη θεραπεία, ενώ είχαν υπερδιπλάσιο

κίνδυνο να κάνουν και μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Τμήματος Ουρολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιένης με επικεφαλής τον δρα Σαρόκχ Σαριάτ αξιολόγησαν στοιχεία προηγούμενων ερευνών, που αφορούσαν συνολικά 22.549 άνδρες με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι είχαν κάνει είτε αφαίρεση όγκων είτε ακτινοθεραπεία.

Παρακολούθηση

Σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς ήταν καπνιστής, ενώ οι υπόλοιποι πρώην ή μη καπνιστές. Οι καρκινοπαθείς είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι έως οκτώ χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθανε το 8%.

Η μεταανάλυση έδειξε ότι κατά μέσο όρο ήταν 40% πιθανότερο οι καπνιστές να εμφανίσουν νέους όγκους μετά τη θεραπεία, ενώ είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν μεταστάσεις πέραν του προστάτη. Επίσης ήταν 89% πιθανότερο οι καπνιστές να πεθάνουν από τον καρκίνο.
Να σημειωθεί ότι οι πρώην καπνιστές είχαν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής των όγκων, αλλά όχι μεταστάσεων ή πρόωρου θανάτου!

«Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει η διακοπή του καπνίσματος για την εξέλιξη της νόσου» εξηγεί ο δρ Σαριάτ και επισημαίνει: «Οι άνδρες που είχαν κόψει το τσιγάρο για πάνω από 10 χρόνια δεν εμφάνιζαν κάποια αξιόλογη διαφορά σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ καπνίσει». Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορους καρκίνους (πνευμόνων, τραχείας, λάρυγγα, στομάχου, νεφρών κ.ά.). Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ακριβώς πώς το κάπνισμα ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη ή τον κάνει πιο επιθετικό και θανατηφόρο.

Μια πιθανότητα είναι ότι το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των όγκων, ενώ μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η ίδια η νικοτίνη ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα