Απειλεί θεούς και δαίμονες

15:20 2/6/2016 - Πηγή: Espresso
COVER STORYΑπίστευτοι ισχυρισμοί για το πώς αυτοχρίστηκε «μητροπολίτης Ευρώπης Ιλαρίων»Απειλεί θεούς και δαίμονεςΠέμπτη, Ιούνιος 2, 2016 - 15:19

Μετά τον πρωτοφανή σάλο που προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso», ο άλλοτε ντεκορατέρ εσωτερικών χώρων «Ιλαρίων» αποκαλύπτει σε μια αποκλειστική συνέντευξή του πώς αυτοχρίστηκε «μητροπολίτης Ευρώπης»!

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Ο «μαϊμού» δεσπότης, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, περνά στην αντεπίθεση, απειλεί

θεούς και δαίμονες και ισχυρίζεται ότι κάποιοι του κάνουν πόλεμο και προσπαθούν να τον βάλουν στο χέρι, στέλνοντάς του «βροχή» μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο!

«Ενοχλήθηκαν, γιατί είδαν φωτογραφίες που έβγαλα με επώνυμους Κρητικούς όταν πήγα στην Κρήτη. Δέχθηκα μηνύματα στο κινητό μου και το facebook, όπως και αιτήματα φιλίας από ανθρώπους που οι προθέσεις τους ήταν να με πιάσουν κάπου και να δημιουργήσουν σκάνδαλο. Δεν το κατάφεραν όμως, αν και σε δυο τρεις απάντησα ότι “ο Θεός είναι συγχώρεση αν μετανοήσεις”» αναφέρει ο 46χρονος, κατά κόσμον Θωμάς Κονσολάκης, με καταγωγή από το Σπήλι Ρεθύμνου.

Αναφορικά με την οικειοποίηση του (ανύπαρκτου, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία) τίτλου του «μητροπολίτη Ευρώπης», ισχυρίζεται πως, όταν αποφάσισε να φορέσει ράσα, έπρεπε να επιλέξει αν θα υπηρετήσει την Ελλαδική Εκκλησία ή θα είναι ελεύθερος κληρικός: «Υπάρχουν δύο ημερολόγια, το Γρηγοριανό και το Ιουλιανό. Το Γρηγοριανό είναι το νέο, που εκπροσωπεί την Ελλαδική Εκκλησία, και το παλαιό Ιουλιανό - ρωσικό ημερολόγιο είναι αυτό που ακολουθούν όσοι δεν θέλουν να ενταχθούν στην Ελλαδική Εκκλησία. Εγώ αποφάσισα να είμαι ελεύθερος κληρικός, να λειτουργήσω με το Ιουλιανό ημερολόγιο, λόγω των καταβολών μου και της εμπειρίας μου στη Ρωσία, όπου έζησα για περισσότερο από έναν χρόνο. Πάντα λάτρευα τον Χριστό, αλλά δεν μπορούσα να βλέπω ιερείς που κοίταζαν στα χέρια τους πιστούς και τα παγκάρια. Ετσι, αποφάσισα να ιδρύσω την ελληνορωσική αδελφότητα και να ζήσω στην Ελλάδα, μνημονεύοντας τους γονείς μου που έφυγαν όταν ήμουν πολύ νέος. Χειροτονήθηκα, και όποιος θέλει αποδεικτικά στοιχεία ας έρθει στο μοναστήρι μου - οι πόρτες είναι ανοιχτές».

Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει εκφράσει την αντίθεσή της, χαρακτηρίζοντάς τον «εκπρόσωπο μιας ανύπαρκτης εκκλησίας, που πραγματοποιεί συνάξεις σε ξενοδοχεία, αίθουσες και ιδιωτικούς χώρους για να “σταυρώσει” και να “θεραπεύσει” ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας». Ο «Ιλαρίων», όμως, απαντά ότι φταίνε εκείνοι που παραπληροφορούν την Αρχιεπισκοπή:

«Δεν είμαι αλήτης»

«Δεν φταίει η Αρχιεπισκοπή, αλλά αυτοί που είπαν ψέματα ότι τιτλοφορούμαι μητροπολίτης Κρήτης, κάτι που είναι ψέμα. Εγώ τιτλοφορούμαι μητροπολίτης Ευρώπης! Για να με εκθέσουν πήγαν και έδιναν τον τίτλο που είχα όταν πρωτοφόρεσα τα ράσα, δηλαδή “μητροπολίτης Κρήτης Ιλαρίων ο Α', υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Ευρώπης”, λόγω της καταγωγής μου, τιμώντας τον πατέρα μου. Επειδή δεν ήθελα να έχω θέμα με την Κρήτη, μερικές ημέρες μετά το άλλαξα και παρέμεινα μητροπολίτης Ευρώπης!» λέει, τονίζοντας με παράπονο: «Δεν είμαι αλήτης! Η Ελληνορωσική Μητροπολιτική Σύνοδος Ευρώπης είναι καθ' όλα νόμιμη, με όλους τους νόμους του κράτους, ίδια μυστήρια, ίδιες βαφτίσεις».

Εξαλλος ο «Ιλαρίων» αρνείται ότι θεραπεύει και είναι θαυματουργός, όπως θεωρούν οι πιστοί που τον ακολουθούν ως οπαδοί: «Δεν έχω πει ποτέ ότι θεραπεύω! Δεν υπάρχουν ταχυδακτυλουργοί. Κανένας πνευματικός δεν είναι ταχυδακτυλουργός. Ο Θεός σώζει τον άνθρωπο και ο Θεός κάνει το θαύμα. Πίστευε στον Θεό, ο γέροντας είναι η οδός. Ο πνευματικός σου είναι πάντα η οδός που θα σε φέρει στην πίστη, στον Χριστό, στην Παναγία, κι εκείνοι κάνουν το θαύμα τους σ' εσένα. Μέσα από τις αναρτήσεις μου παραποιήθηκαν οι λέξεις μου. Είπα “επειδή είναι της μόδας τα θαύματα”... Ε, ναι, λοιπόν, εμείς είμαστε ένα θαύμα, γιατί έχουμε αγάπη και ένωση στην καρδιά μας!»

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, ο 46χρονος αναφέρθηκε στην εποχή που αποφάσισε να φορέσει ράσα: «Εβαλα το ράσο γιατί το αποφάσισα απ' την ψυχή μου - δεν μπορούσα να περιμένω άλλο. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Βοήθησε και η οικονομική κρίση για να αφήσω τα κοσμικά - όχι ότι έκλεισα λόγω της κρίσης την εταιρεία design. Απλώς η κρίση ήθελε να κάνεις τεράστιο αγώνα για να αντεπεξέλθεις. Την απόφαση αυτή την είχα πάρει χρόνια τώρα, ότι λίγο αφότου συμπληρώσω τα 40 θα γίνω κληρικός».

Η Konsolakis Interior και ο συνεργάτης του που έγινε «επίσκοπος Παύλος»

Χορτασμένος από τη ζωή προτού ασχοληθεί με τα εκκλησιαστικά λέει ότι είναι ο «μητροπολίτης Ευρώπης Ιλαρίων», τονίζοντας ότι έχει αγαπήσει, έχει γλεντήσει, έχει ταξιδέψει και έχει βγάλει χρήματα, καθώς διατηρούσε μία επιτυχημένη επιχείρηση που ασχολιόταν με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Στην Konsolakis Interior είχε συνεργάτη του τον Αντώνη Τζάννε, που βρίσκεται ακόμη στο πλευρό του ως «επίσκοπος Παύλος»!

«Εζησα πολύ καλά στη ζωή μου, αγάπησα, ερωτεύτηκα. Οταν πέθαναν οι γονείς μου, έπρεπε να επιβιώσω και ταυτόχρονα ήθελα να τους κάνω υπερήφανους. Ξεκίνησα την καριέρα μου ως αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων. Εδωσα δεκάδες συνεντεύξεις, όλες τις Κυριακές φιγουράριζα στα μεγαλύτερα περιοδικά, πέτυχα πολύ στον επαγγελματικό τομέα. Θα μπορούσα να συνεχίζω να βγάζω πολλά λεφτά, γιατί και στο εξωτερικό έχω πολλές γνωριμίες και όλα αυτά τα χρόνια με γνώριζαν ως designer».

Ο κατά κόσμον Θωμάς Κονσολάκης ξεκαθαρίζει ότι από τα 12 χρόνια του είχε στην άκρη του μυαλού του τη βεβαιότητα ότι κάποτε θα γινόταν κληρικός, αν και δεν ήξερε το πότε θα γινόταν αυτό. Μεγαλώνοντας, αν και γέμιζε με αγιογραφίες και μικρές εικόνες τους τοίχους των γραφείων που διατηρούσε ως επαγγελματίας, δεν απαρνήθηκε τις χαρές της νιότης:

«Εζησα και γεμάτη προσωπική ζωή, ήμουν μοντέρνος, ήμουν έξω καρδιά και ήθελα να κερνάω την παρέα μου όταν βγαίναμε. Ηθελα να περνούν καλά όλοι, όπως περνούσα κι εγώ και ό,τι έβγαζα εγώ να το μοιράζομαι. Ποτέ δεν ήμουν ατομιστής, ωχαδερφιστής, πάντα έδινα όλη την ψυχή μου και ουδέποτε έδωσα λαβή για σχόλια ή σκάνδαλα...» υποστηρίζει και συμπληρώνει με πικρία ότι, όταν πήρε την απόφαση να γίνει κληρικός, όσοι τον γνώριζαν τον ξέχασαν γιατί είχαν μάθει αλλιώς.

Το ησυχαστήριο «Παναγία Θεραπεύτρια»

Πριν από περίπου τρία χρόνια έγινε στη Νέα Μάκρη Αττική η σύσταση του ησυχαστηρίου -όπως το αποκαλεί ο «Ιλαρίων»-, το οποίο ονόμασε «Παναγία Θεραπεύτρια»:

«Εφόσον εγώ είμαι του Ιουλιανού, δηλαδή του ορθού ημερολογίου, έκανα τη σύσταση της ΕλληνορωσικήςΑδελφότητας που αποτελείται από δύο μητροπολίτες και πρόεδρο εμένα, ενώ φυσικά διαθέτει μονάζουσες, αδέλφια, πνευματικά παιδιά κ.λπ. Αριθμεί πολλά μέλη, Ελληνες και ξένους. Μέσα στην αδελφότητα μένουν κάποια μέλη (όπως οι μοναχές), τα οποία προσφέρουν αυτό που ενδεχομένως μπορούν...».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, το ησυχαστήριο της Νέας Μάκρης δεν δέχεται χρήματα, αλλά ο κόσμος που το επισκέπτεται πηγαίνει συνήθως κουλουράκια, τρόφιμα ή ρούχα για τους φτωχούς:

«Στην κρίση ο κόσμος δεν έχει να δώσει γάλα στο παιδί του, θα δώσει χρήματα; Η χήρα, από τα 1.000 ευρώ που έπαιρνε, τώρα λαμβάνει 400. Λεφτά δεν δεχόμαστε, παρά μόνο ό,τι μπορούν να προσφέρουν σε είδος. Και, μάλιστα, πάντα βάζω ποίμνιο μαζί με δικό μας κληρικό να πηγαίνουν στα σπίτια που έχουν ανάγκη τα πράγματα. Επίσης, έχω δώσει εντολή να βγαίνουν φωτογραφίες, για να έχω αποδείξεις» επισημαίνει ο «Ιλαρίων», που κάνει λόγο για κοσμοσυρροή.

Για τις κατηγορίες περί χρηματισμού, δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι είναι όλα ψέματα, καθώς δεν υπάρχει ουδεμία σχετική καταγγελία ή μήνυση: «Ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει. Εγώ δεν χρηματίζομαι. Τελεία και παύλα!».


Keywords
Τυχαία Θέματα