Απάτες από «νονούς» της φασίνας

COVER STORYΧρυσή κομπίνα με εικονικά φορολογικά στοιχεία από τρεις εταιρίες που έβγαλαν εκατομμύριαΑπάτες από «νονούς» της φασίναςΣάββατο, Ιούνιος 27, 2015 - 16:00

Απάτη-μαμούθ, που προκάλεσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου, έκαναν επί πέντε χρόνια οι «νονοί της φασίνας», χρησιμοποιώντας εικονικά φορολογικά στοιχεία εταιριών-μαϊμού ώστε να φοροδιαφεύγουν!

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

Τα χρηματικά ποσά που έβαζαν στην τσέπη οι ιδιοκτήτες τριών μεγάλων εταιρειών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη,

οι οποίοι αναλάμβαναν την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού σε δημόσια κτίρια, δηλαδή πανεπιστήμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία ακόμα και υπουργεία (!), ήταν τεράστια.

Μάλιστα, φέρεται ότι συνεννοούνταν μεταξύ τους για να... εξουδετερώνουν τις αντίπαλες μικρές εταιρίες που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς, κάνοντας καλύτερες προσφορές, χωρίς οι δικές τους να «χτυπούν» η μια την άλλη! Μόλις κατοχύρωναν την ανάληψη του έργου, την περνούσαν στα φορολογικά τους βιβλία ως υπεργολαβία με συνεργαζόμενες εταιρίες, οι οποίες όμως δεν υπήρχαν καν, αφού είχαν συσταθεί από συνεργούς τους ως «κέλυφος»! Από αυτές τις ανύπαρκτες εταιρίες έπαιρναν εικονικά φορολογικά στοιχεία και παρουσίαζαν την εκτέλεση των έργων καθαριότητας ως προϊόν συνεργασιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει προσαύξηση στις δαπάνες και να μην καταβάλλονται οι άμεσοι φόροι και ο ΦΠΑ! Μάλιστα οι ιδιοκτήτες των τριών εταιριών καθαρισμού χρησιμοποιούσαν τα εικονικά φορολογικά στοιχεία για να καρπωθούν οι ίδιοι μεγάλα χρηματικά ποσά, μέσω άμεσα εισπρακτέων τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών, που πληρώνονταν προς όφελός τους.

Εσοδα

Η πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας αποκάλυψε ότι από το 2008 ως και το 2012 οι τρεις «μεγάλοι» έβαλαν στην τσέπη τους πάνω από 11.500.000 ευρώ (συγκεκριμένα 3.067.732 ευρώ ο πρώτος, 6.629.446 ευρώ ο δεύτερος και 1.874.232 ο τρίτος!). Την ίδια περίοδο διακινήθηκαν 903 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 25.717.533 ευρώ, από τα οποία 4.581.774 ευρώ αφορούν τη μη καταβολή ΦΠΑ!

Με ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν συνολικά 14 άτομα ηλικίας 35 έως 66 ετών, σε βάρος των οποίων συντάχθηκαν δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Παράλληλα στη δικογραφία αναφέρονται και άλλα 21 πρόσωπα, λογιστές και εργαζόμενοι των τριών εταιρειών, ηλικίας 28 έως 73 ετών.

Σε έρευνες που έγιναν στα γραφεία αλλά και στα σπίτια των ιδιοκτητών των εταιριών κατασχέθηκαν 165.415 ευρώ και 770 δολάρια ΗΠΑ, 33 τραπεζικές επιταγές συνολικής αξίας 850.976 ευρώ και πλήθος εγγράφων και παραστατικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα